Седем души са задържани при спецакция на полицията в Бургас

odmvr_BurgasОбщо седем криминално проявени лица на различна възраст са задържани при специализирана полицейска операция в бургаския квартал “Победа” днес, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Бургас. Те са заподозрени в поредица от кражби от частни домове и офиси в района на Бургас. В рамките на акцията са намерени и иззети различни вещи – предмет на престъпления, сред които домакински електроуреди, инструменти, машини, медни кабели и проводници и др.

Сред задържаните има и 31-годишна криминално проявена жена, осъществила през годините множество кражби с цел набавяне на финансови средства за закупуване на наркотици. Тя е и съизвършител на кражбата на осем бронзови и сребърни старинни монети и накити, както и антични глинени предмети, експонирани в базата на Националната художествена академия в Ахтопол – т.нар. “Гръцко училище”, осъществена заедно с 33-годишен бургазлия на 10.06.т.г около обяд.

Двамата бургазлии проникнали в музейното здание през незатворен прозорец на приземното помещение, като в момента на извършване на кражбата в сградата не е имало служители, които да препятстват осъществяването на криминалното деяние. Чрез повдигане на витринните стъкла бургазлиите откраднали ценни монети и глинени предмети, които смятали да пласират с цел набавяне на парична средства за закупуване на наркотични вещества. Въпреки категоричния отказ на двамата извършители на кражбата да съдействат на полицейските служители, голяма част от откраднатите културно-исторически експонати са намерени и иззети от трети лица.

Сред откритите ценности са : бронзови и сребърни монети, метални сечива и част от оръжия и глинени обредни съдове и накити / гривна, обеци и копчета/. Най-ценна сред откраднатите експонати е древна сребърна монета / тетрадрахма на Месембрия – II в. пр. Хр./ с лика на Александър Велики.