Вие сте тук: Начало » Актуално » Касата ще плаща PCR тестовете, клиничната пътека за коронавирус скача двойно

    Касата ще плаща PCR тестовете, клиничната пътека за коронавирус скача двойно

    covidНационалната здравноосигурителна каса ще плаща за PCR тестовете на пациенти, които трябва да бъдат приети в болница. Изследването обаче ще бъдат препоръчително, а не задължително. Освен това се вдига цената за лечението на заразени.

    Досега клиничната пътека беше малко над 600 лв., но след преговори с Българския лекарски съюз фондът реши, че вече ще дава на болниците по 1200 лв. Отделно се увеличават и всички останали пътеки с акцент на инфекциозните, за да може да се покрият PCR-тестовете.

    За разходите свързани с коронавирус, НЗОК ще извади от резерва си 40 млн. лв., което е половината от общата сума в него. Това обяви председателят на Надзорния съвет на касата Жени Начева, цитирана от clinica.bg. Очаква се новите цени да бъдат разписани в Анекс до 13 юли и да влязат в сила от 1 август.

    Колко точно ще е средното увеличение на пътеките, все още не се знае, правим разчети, каза зам.шефът на БЛС проф. Николай Габровски. Дали обаче на пациентите ще се прави PCR преди прием, остава въпрос на лелкарска преценка, като в това отношение болниците имат различни политики, добави той. Да се иска пациентът да заплаща теста, обаче не е редно, нито може да бъде условие за хоспитализация, обясни и зам.-миснитър Жени Начева.

    Друго решение, което Надзорният съвет е взел днес е, че се разделя клиничната пътека за ражданията, като вече има пътека за нормално раждане и пътека за секцио. Тази за нормално ще е с цена 1100 лв., а тази за секцио – 960 лв. Надзорът заедно с Лекарския съюз е обсъдил и евентуална промяна в механизма за отчитане на болниците, така че касата да може да плаща парите на лечебните заведения по-бързо, а не с месец закъснение, както е в момента. Очаква се от 1 август да започне въвеждането на този принцип на отчитане.

    Горе