Вие сте тук: Начало » Актуално » Опашката от чакащи автомобили за влизане в Гърция надхвърля 15 км

    Опашката от чакащи автомобили за влизане в Гърция надхвърля 15 км

    granica-kap-andreevoОпашката от чакащи автомобили за влизане в Гърция на ГКПП “Кулата” вече надхвърля 15 км.

    Екипи на полицията са на трасето на автомагистрала „Струма”, за да организират поетапно пропускането на автомобилите и да не предотвратят произшествия. Поетапно се пропускат по 30-40 автомобила към контролно-пропускателния пункт. Така чакането на границата отнема 3-4 часа, предаде бТВ. От община Петрич са организирали патрули, които доставят минерална вода за чакащите.

    Голяма част от тях са граждани на трети стани – основно Сърбия. Причината за изключително натовареното движение е затворената граница със Северна Македония, което означава, че целият трафик от Европа се насочва през “Кулата”.

    На ГКПП “Промахон” гръцките здравни власти извършват засилени проверки на влизащите, включително и наличието на специалните QR-кодове. За коронавирус се тестват не само граждани на държави извън ЕС, но и българи и румънци.

    Вчера опашката от чакащи автомобили за влизане в Гърция също достигна 15 км. Към обяд обаче тя бе стопена, след като гръцките власти ускориха проверките, без да изискват представяне на QR-кодове.

    От Главна дирекция „Гранична полиция” препоръчват на пътуващите да използват и граничните пунктове “Капитан Петко войвода”, “Ивайловград” и “Маказа”.

    Междувременно продължава свободният достъп на туристи през ГКПП “Маказа”, но не е ясно докога. Там също се е оформила опашка от чакащи автомобили да влязат в Гърция, но тя е по-малка – половин километър. Първоначално бе съобщено, че пунктът ще бъде затворен заради пандемията от 6 юли. Местната власт в област Еврос, както и хотелиерите обаче се обърнаха към гръцкия премиер Кириякос Мицотакис: “Настояваме за спешна намеса. Граничните пунктове в Еврос за туристи от балканските страни са най-прекия път за достъп до област Тракия и ако останат затворени се нарушава ритъмът на туристическия сезон”, посочват те. Въпросът достигна до парламента в южната ни съседка, където предизвика остра реакция на опозицията. Според гръцките медии реакцията на местната власт в Еврос е оставила отворен към момента граничния пункт „Маказа”.

    Коментар

    Вашия имейл няма да се публикува.Задължителни полета са отбелязани с * *

    *

    Горе