Бум на кърлежи в страната

Бум на активността на кърлежите в цялата страна. Много хора вече са пострадали от тях. Освен лаймска болест, кърлежите причиняват и няколко вида трески, с висока температура и отпадналост.

kyrlejСимптоми и зарази след ухапване от кърлеж

Кърлежите могат да ни заразят с болести като Лаймска болест, която се проявява от 3 до 30 дни след ухапване от кърлеж, но в някои случаи след месеци. През първия стадий се наблюдават кожни промени. На мястото на ухапване се появява зачервяване. Болният усеща парене, сърбеж, болка, има грипоподобни оплаквания. Вторият стадий настъпва след около два месеца и засяга различни органи и системи. Увреждане на нервната система се наблюдава в 40% от случаите – менингити и неврити. Наблюдават се също сърдечни увреждания, хепатити, очни заболявания, но те са по-редки.

Друго заболяване от ухапването на кърлеж е Марсилска треска. Преносител на заразата е кучешкият кърлеж. Инкубационният период е 3-7 дни. Заболяването започва внезапно с висока температура 39-40 градуса, втрисане, ставни и мускулни болки. Температурата продължава 1-2 седмици с лечение и над 20 дни без лечение. Към третия ден се появява характерния за болестта обрив – в началото червени петна, които преминават в пъпки. През този етап на мястото на ухапването се развива възпалителен болезнен процес с умъртвяване на тъканите, мястото се покрива с кафяво-черна кора. От там микроорганизмите попадат в съседните лимфни възли и по кръвен път проникват в целия организъм.

Кримска хеморагична треска е болестта, която е много опасна. Освен от ухапване от кърлеж, заразяването става и при допир с кръвта на болния. Освен високата температура, втрисането и мускулните болки се появяват и обилни кръвоизливи по кожата, венците и вътрешните органи, които могат да доведат до летален изход.