Връщат част от противоепидемичните мерки, затварят дискотеките и стадионите

shtab2На видеоконферентна среща между министър-председателя Бойко Борисов, Националния оперативен щаб и областните управители, след обсъждане на актуалната обстановка с COVID-19, докладвана от здравния министър Кирил Ананиев, се взе решение да се върнат част от противоепидемичните мерки, съобщават от правителствената пресслужба.

По-късно на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев  обяви, че с нова заповед, която ще бъде в сила от 00 часа, се забранява публиката на всички колективни и спортни мероприятия.

Забраняват се посещенията в нощни заведения за развлечения на закрито. На открито се допуска заетост от 50% от общия капацитет на заведенията.

Третата забрана в свързана с провеждането на масови мероприятия – балове,сватби, кръщенета, с повече от 30 човека.

Последните промени в заповедта касаят задълженията на държавните органи и институции за засилване на контрола в рамките на техните компетенции.

“Знаете, че отпаднаха много мерки. Това се случи заради желанието ни да върнем гражданите към нормален начин на живот. Трябва да свикнем с коронавируса. Гласувахме доверие както на българските граждани, така и към институциите, които провеждат мероприятия. За съжаление анализът, който направихме, показва, че минаваме границата от 200 души. През следващите дни очакваме да не паднат бройки. Може да има тенденция на увеличение. На тази база предложихме да възтановим част от мерките”, каза още Ананиев.