Вие сте тук: Начало » Актуално » Провали се опитът на България да блокира в Европарламента приемането на пакета “Мобилност

    Провали се опитът на България да блокира в Европарламента приемането на пакета “Мобилност

    ecПровали се последният опит на България да блокира в Европарламента окончателното приемане на пакета “Мобилност”, който урежда правата и задълженията на превозвачите и шофьорите. С голямо мнозинство бяха отхвърлени и трите инициативи, които имаха за цел да попречат на новото европейско законодателство в сферата на транспорта.

    Първата, която имаше за цел да отмени позицията на Съвета на ЕС за командироването на шофьори, бе отхвърлена с 469 срещу 218 гласа при 7 въздържали се. Втората, противопоставяща се на позицията на Съвета на ЕС за времето на шофиране, събра 524 гласа “против”, 162 гласа “за” и 9 “въздържали се. Третата, предназначена да блокира позицията на Съвета на ЕС относно каботажа (правото на чужди превозвачи да извършват вътрешни превози в друга държава), бе отхвърлена с 513 гласа срещу 174 подкрепили я и 8 въздържали се.

    Отделно внесените близо 60 поправки към основните текстове бяха отхвърлени до една. Тяхната цел бе да забавят процедурата, но светкавичното им отхвървяне с голямо мнозинство, показа, че са били безсмислени.

    На България не остава друг ход, освен да продължи битката си срещу пакета “Мобилност” в Съда на ЕС координирано с други източноевропейски държави.

    Коментар

    Вашия имейл няма да се публикува.Задължителни полета са отбелязани с * *

    *

    Горе