Премиерът с остра реакция по отношение на снощния протест в столицата

borisov„Мила ми  е държавата и толкова много неща се  изградиха , че не ми се иска от глупост да се разруши и дълги години след това да има много, много проблеми, а България го е правила това много пъти с грешни решения. Иска ми се да го предотвратя“, така започна министър председателят  брифинга тази сутрин по повод снощния многолюден протест в столицата,който бе в защита на президента. „ “Иска ми се да го предотвратя колкото мога.” Той започна с инцидента с медицинските сестри. “Как се развиха събитията с медицинските сестри в сградата на парламента. 15 охранители не можаха да въведат ред. Преди два дни се заигра случката с бившия  правосъден министър, видимо провокативно- като Христо Ботев на Козлодуй. Видно отива там с цел. Абсолютно не го обвинявам. Всяка партия използва ситуацията както е добре политически за нея. Отива там със своята цел. Как бива посрещнат? Събитието е на 200-300 метра от мястото, където се предполага че е ВИП-а който те пазят. Няма го. Нищо не налага тези действия на охранителите. Виждам ги като артисти, единият гордо върви със знамето, а другият го бута във водата. Върхът на възмущението ми е- взима  и хвърля знамето, като през цялото време виждат, че ги снимат. Тези охранители правят всичко възможно това да  е най-автентично. Свършват си работата, прибират се в хората  и отиват да подкрепят този, който ръководи НСО. Четири години той контролира службата за охрана. Закон нямаше за НСО, ние направихме. С тази комисия, с която искат да си измият ръцете, като с консултативния съвет по сигурност, която като искам да събера и изпращам покани, дневният ред го давам аз. Когато шефът на НСО изпраща до тези служби писмо, той указва дневния ред и темите, по които ще се говори. Така че това присъствие на Христо Иванов ме учуди. Но сценарият продължава.“

“ДПС – това е сега темата. Когато те подкрепят БСП и Радев – тема няма. Когато подкрепят евроатлантически решения, има проблем. Те са тези, които най-много подкрепят влизането на България в чакалнята. Това е, друго няма. Нито съм ходил на зимните, нито на летните сараи, но много от протестиращите лидери са били там. Когато нещо правя с ДПС, излизам и казвам: Общините не трябва да чакат да се сменя правителството, за да получават средства. Да, когато се разследват такива олигарси, такива имена, много е трудно едно правителство да удържи. Това са огромни ресурси. Няма хубав бой, като си свиеш юмрука трябва да знаеш, че и от другата страна има юмрук. И да победиш пак боли. Бой хубав няма и то в условията на най-тежката пандемия, която се развива, която предстои. ДПС не правеше кворум и заедно с БСП искаше вот на недоверие за сваляне на правителството. Защо тогава не се постави апел за охраната? Или когато ДПС искаше оставките на маса министри- наши коалиционни партньори и всички останали. И когато ДПС подкрепи тогава кандидата за президент Румен Радев, той тогава не отказа тяхната подкрепа. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ винаги подкрепя решенията на президента. И тогава не е стоял проблемът за охраната. Сега искат да изкарат, че ДПС и ГЕРБ работят заедно. Аз им благодаря за моментите , когато са ме подкрепили. Ние не сме делили кметовете, дали сме им за каквото имат нужда. 2018 –та година още, излезе Валери Симеонов в подкрепа и каза,  че е настоявал да се свали охраната на почетния председател Ахмед Доган, не е свалена. Питал ме е защо е охраняван Пеевски. Изведнъж ме питат за охраната им. Тя ще бъде махната. Нека президентът да си поеме отговорността“.

В обръщението си пред медиите Борисов бе категоричен, че неведнъж “виждал министрите си в белезници”, без да каже и дума. Искал и приемал оставки, защото отговорността трябвало да бъде поета.  “И аз го научавам от медиите, когато го пуснат! И аз гледам министъра ми с белезници в ареста. Видях как в най-важната служба на МВР – БОП-а, как ги наредиха на земята. И аз веднага им поисках оставките. Иво Спиридонов 20 години е работил с мене, прекрасен офицер, но пое отговорност. Какъв преврат, никой не отишъл при президента, а при негови функционери. Ако са виновни, ще си понесат отговорността”, заяви министър-председателят.

Според Борисов, протестът има общо с новината, че по всяка вероятност България ще бъде приета в чакалнята за Еврозоната, което означава приемане на еврото в рамките на 2023-2024 година. „Защо е това, заради днешния ден, важен ден е, цял ден ще се работи. Тази ярост идва заради това, че ако успеем – ще се случи. Няма да може да се фалират банки, няма да могат да се теглят пари в кеш, без да светнат в Европа, ще паднат лихви, ще се вдигне кредитният рейтинг. И ще се на мястото с най-успелите, в сърцето на ЕС. Чакаме новини довечера след 20 часа. И питам дали има дясномислещ човек, който да не знае какво значи да влезеш в Банковия съюз, да застанеш до успелите държави, да си в ЕРМ 2, сиреч всички останали – Мая, Румен, Корнелия, Божков. Защо дясномислещите влязоха в този сценарий. Ако когато има сценарий, има и сценаристи”, каза още Борисов. Според него няма разлика между масовото събиране в дискотеките и събирането на хора за протест пред президентството.

Премиерът продължи  пресконференцията в Гранитната зала на Министерския съвет с думите:  „Те си мислят, че така безнаказано ще идват. После ще съжаляват. Това ли е алтернативата на ГЕРБ? Вчера прочетох едни новини: „Президентът скочи на Доган и Пеевски и прокуратурата влезе в президентството. На кой скочи? Когато го подкрепяха, тогава ли скочи? В понеделник вземаме решение и няма как да се оправдая с комисията. И тогава ще видите, че отговорността  е сложно нещо. Сега Щабът ме чака горе  и ще се карам с тях. Вчера спряхме дискотеките баровете  и нощните клубове и  питам  каква е разликата между една дискотека и снощното събитие на президента? Те вчера показаха, че абсолютно не ги интересува това, което щабът и правителството препоръчват. Като 5000 души са един до друг, без маски, е естествено заразените да се увеличат. Ако Щабът не направи публичен медицински дебат, аз променям мерките и пускам дискотеките. Защо да променям. Нека да се разбере, че президентът е допринесъл за допускането и разрастването на пандемията. Защо вие сте с маски тук? Мен ме глобиха за събитието в Стара Загора, а президента ще бъде ли глобен? Вчера имаше повече хора, отколкото на футболните мачове”, категоричен бе премиерът.

“Значи едни могат да спазват- други не. Предстои изключително тежка година или години, не се раздвижва по никакъв начин икономиката. В момента ни трябва абсолютен консенсус. Трябва да знаем какво ни очаква. Така навремето България  е паднала под турско робство всички са се изпокарали. Всичко това е предварително изработен сценарий, колко гадни са охранителите на Доган, но те са на президента, не са мои. Лично Радев отговаря. Има ли оставки на тези, които хвърлят българското знаме. Вие мен как ме питате за оставки. Кой подбира тези хора, те имат ли обучения? Като има полицейско насилие вие търсите ли ме мен? Защо има два аршина?“ – са само част от въпросите, които зададе премиерът пресконференцията във връзка с многолюдния протест, който се проведе вчера в столицата  под формата на шествие от Ларгото до Орлов мост. Протестът премина без инциденти.