Състояха се два протеста в Триъгълника на властта

protestОще вчера, след нахлуването на прокуратурата в президентството, се надигна граждански протест  в подкрепа на президентската институция .На тази акция се разбра, че недоволните ще спасяват демокрацията със средствата на протеста, а демонстрациите ще продължат, докато издържат силите и смелостта на хората. Днес също се състоя протестна акция, която започна  в 18.00 ч. с песента на “Скорпионс” – “Вятърът на промяната”, последвана “Металика” със “За кого бие камбаната”. Президентът Румен Радев, както  го направи вчера, така и днес държа реч сред демонстрантите пред „Дондуков” 2.

Той приветства и днешния протест срещу “мафията” в правителството и прокуратурата: “Скъпи сънародници, радвам се, че отново сме заедно, защото протестът срещу българската мафия се превръща в кампания и няма сила, която да ни спре, стига да сме мъдри и непреклонни. Затова трябва да заявим ясно нашите принципи. Няма да повторим грешките от 2013 г. Няма да се делим на леви и десни, на сини и червени, русофили, русофоби, американофили и американофоби, на българи и турци. Както някои в своето безсилие се опитват да се заиграват с етническата карта на България. Не сме тук, защото сме еднакви, тук сме да защитим свободата си. За да бъдем себе си, първо трябва да сме свободни”, заяви Радев пред хората.

“Тук сме, за да кажем “не” на страха, на който се опира мафията,„не“ на прокурорски рекет, „не“ на произвола.Тук сме да защитим българската природа, която е наш дом, в който искат да се върнат милиони, прокудени от отчаяние. България е за всички тях”, каза още той. По думите му България не е собственост на олигархията. Радев допълни, че в следващите дни “мафията ще сее разкол” и ще внушава, че протестите са платени, както и ще организира “бутафорни контрапротести и провокации”.

Той призова да не се стига до напрежение между хората. “Не бъдете агресивни към нашите братя  сестри, те са там от принуда  и страх.  ека им помогнем да се освободят от страха и принудата. Убеден съм че те ще го направят скоро”.

“Мафията ще ни плаши със статистиката от пандемията, но най-страшната пандемия е тази от корупцията”, каза Румен Радев. Според него днес на площада се решава бъдещето на България, а не във фейсбук. А с присъствието си хората гласуват за бъдещето на България.

“На площада днес всички ние, и в следващите дни, ще напишем историята, от която няма да се срамуваме, всички заедно. Мутри – вън, Бог да пази България”, заключи президентът.

Пред сградата на МС дойдоха недоволни представители от бранша на ресторантьорите с плакати с надпис “И музиката не е вирус” и “Оставете ни да работим”, с призив за отваряне на заведенията. След като освиркаха сградата на правителството, недоволните се присъединиха към протеста пред президентството.

В 19.00 ч. протестите станаха два. Пред Министерския съвет пристигнаха хората, подкрепящи премиера Бойко Борисов и действията на главния прокурор, организирани от ГЕРБ. Двата протеста бяха отделени един от друг от огромен брой полицаи.

Говорителите на протеста, организиран от ГЕРБ- председателят на парламента Цвета Караянчева, депутатите Тома Биков, Красимир Велчев, Даниела Дариткова призоваха за “подкрепа за правителството, за да не се върнат комунистите и да ни пратят към Евразия”.

Премиерът слезе пред събралите се пред МС. Той поздрави привържениците си и призова за обединение, защото България има нужда в този момент от единна нация.

„Искам само да ви поздравя, да поздравя финансовия министър, да поздравя и симпатизантите на президента Радев. Днес е добър ден за България. Там сме, където са белите държави, и от днес няма да фалират по 10-12 повече банки, ЕЦБ, Банковия съюз и всички ние ще контролираме това да не се случва. Ползите са големи за държавата ни, не случайно там са всички бели държави. Не трябва да ни разделя нищо, това е най-гадното нещо, което ни се случва, цял свят ни се радва. Българският лев е фиксиран на точната цифра 1.955, което искаме. На този ден трябва да сме заедно с президента Радев, а не да ни разделя полицията. Няма да ни разберат в Европа, защо на този ден има два митинга. Благодаря ви, че сте тука, защото и ние можем да покажем, че когато поискаме можем да затворим “Орлов мост”.

Около 20:30 ч. се стигна до лека ескалация на напрежението между двата протеста – пред президентството и пред Министерския съвет. Малко след като приключи речта на премиера Борисов пред симпатизанти на управляващите, няколко души от протеста пред президентството опитаха да пробият полицейския кордон, който не позволява контакт между хората.

Двата лъча не успяха да се съберат, благодарение на бързата реакция на силите за сигурност. Към 20.50 тръгна импровизирано шествие към Орлов мост  В 22.00 ч. пред президентството протестиращите отново се събраха.

„Тази вечер след приключването на митинга на членове и симпатизанти на ПП ГЕРБ в подкрепа на премиера Борисов и политиките на правителството, ултраси и платени провокатори нападнаха автобусите, с които трябваше да се приберат участниците. Върху автобусите беше извършен истински погром. Стъклата им бяха изпочупени с камъни. Към момента няма пострадали членове и симпатизанти на ПП ГЕРБ, но това се дължи единствено на щастлива случайност. От ПП ГЕРБ остро осъждаме подобни действия“, гласи декларацията на ГЕРБ, написана след като приключи митингът в подкрепа на правителството и прокуратурата.

Другият протест продължава. Хиляди протестиращи продължават да стоят, стигна се до сблъсък с полицията към 23.00 ч. Не се знае колко ще продължи протестът в София.

Пловдив, Варна и Бургас са другите градове,  където също имаше протести тази вечер в защита на президентската институция, против правителството  и прокуратурата под надслов “Да спасим демокрацията”