Инициативата „Да отидем на плаж в Росенец“ е днес

rosenecПроявата “Масово ходене на охраняем плаж”, е организирана  в социалните мрежи за 11.00 ч. днес. Повод за тази инициатива стана сцената, при която лидерът на “Да, България”  Христо Иванов и други двама мъже, сред които общинският съветник на ДБ в Бургас Димитър Найденов, направиха опит преди дни да акостират с лодка на плажната зона. Въоръжени мъже там, които се оказа че са от НСО, ги избутаха в морето.

В деня на проявата, три часа преди началото на протестното плажуване на охранявания плаж Росенец, са се събрали над пет хиляди симпатизанти на ДПС. Автобуси от Кърджали, Разград, Търговище, Силистра, Пазарджик и коли от цялата страна са паркирали на територията на парк “Росенец”. Те са дошли днес  в имението на почетния председател Ахмед Доган на “Росенец”, за да изразят своята подкрепа за него.

Полицейски екипи дежурят вече там. Те следят да не се стигне до ескалация на напрежението и сблъсъци. Жандармерията е направила кордон и спира групата от хора, които искат да слязат на плажа. От полицията правят опити да разделят двете протестиращи групи. Водачите на “плажуването” на “Росенец” Христо Иванов и Иво Мирчев се разправяха с полицаите на място пред имението защо не ги допускат да слязат надолу на самия плаж, при положение, че имат разрешение.Те, както и общинските съветници  от Бургас Димитър Найденов и Константин Бачийски, се опитаха да преминат през стената от полицейски служители, но не бяха допуснати.

Вижда се, че бариерата на парк “Росенец” е премахната. Демонтирана е само стрелата, но все още се вижда къде е била. На около 200 метра по-надолу обаче има заграждение, на което пише: “строителен обект”.

Ако проявата „Да отидем на плаж в Росенец“ не успее, ще се проведе протестен митинг пред сградата на Община Бургас, съобщават инициаторите.