Напрежението край парк „Росенец“ се покачва

hristo-ivanovКметът на Бургас Димитър Николов написа във фейсбук: „Оценявам като грешка решението на полицията за недопускането на протестиращите до парк Росенец.  Категорично смятам, че именно това покачва градуса на напрежението. Срещнах се с част от протестиращите пред Общината и изразих тази позиция.“ Той обеща да отиде  на място, за да разговаря с органите на реда за осигуряване на достъп.

Когато кметът на Бургас Димитър Николов и директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Радослав Сотиров пристигнаха в парк “Росенец” бяха  посрещнати  с недоволство. Напрежението ескалира и  полицията едва удържа протестиращите. Някои от тях дори успяха да пробият блокадата, но бяха повалени на земята и закопчани от органите на реда

Кметът на Бургас отново заяви, че е грешка да не бъдат допуснати да отидат на протест на плажа привържениците на Иванов, защото имат разрешение. Разрешение обаче имат и от ДПС. И двата протеста са подали заявления до Общината и до Полицията. Директорът на бургаската полиция, комисар Сотиров, беше категоричен, че е длъжен да запази живота и здравето и на двете групи протестиращи и затова няма да пропусне плажуващите протестиращи да продължат до плажа.”

Сотиров е заявил, че носи отговорност за безопасността и с цел да няма сблъсъци на етническа основа няма да допусне промяна на предварително определения от полицията план за безопасност. „Всичките действия са за да запазим здравето и живота, както на едната група, така и на другата”, каза директорът на ОД МВР-Бургас.

От другата страна на блокадата са няколко хиляди симпатизанти на ДПС. Движението за права  и свободи финтира намеренията за протестен плаж, като снощи стовари автобуси със свои привърженици от цялата страна в района. Те завардиха резиденцията от рано сутринта и дадоха извинение на полицията да не допусне другите протестиращи до зоната в името на тяхната безопасност. ДПС са поискали разрешение за присъствието си в парка след “Демократична България” и въпреки това именно тях полицията пусна, а хората на Христо Иванов бяха оставени да чакат на пътя.

Ситуацията ескалира и част от протестиращите успяха да преминат през кордона. Все още голяма част от протестиращите не са допуснати до плажа на Росенец.

Полицаите арестуваха председателя на „Демократична България” Христо Иванов, след като протестиращите срещу правителството успяха да пробият частично полицейския кордон, който е изграден пред лятната резиденция на Ахмед Доган. На протестиращите не им бе осигурен достъп до плаж „Росенец”. Органите на реда заявиха, че това се прави за тяхната сигурност, тъй като вече бяха допуснати симпатизантите на ДПС.

Иванов беше съборен на земята и му бяха сложени белезници. Същото се случи с Иво Мирчев, който също е член на “Демократична България.