Пети ден на антиправителствени протести

protest-sfАнтиправителствен протест “Да защитим демокрацията”  се провежда и днес в София. Събитието започна още в 15.30 часа пред Президентството. Това е петата  поредна демонстрация в столицата, както и в други   градове в страната-Бургас, Благоевград, Варна, Стара Загора, Хасково, Пловдив, Русе, Габрово и др. В чужбина, където живеят  и работят българи също се изразява недоволство от управлението в България. Всички те  са обединени  с искания за оставки на правителството и главния прокурор

В отговор на исканията на протестиращите днес вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че правителството не обмисля да подава оставка заради започналите от миналата седмица протести срещу властта и главния прокурор. По думите му излизането на хората показва, че “всички политици, в това число и ние, в годините назад не сме си свършили работата”. Той определи като “странен жанр” организирането на протест в подкрепа на действащо правителство, но обясни, че е имало повод – приемането на България в чакалнята на еврото. Той даде да се разбере, че ГЕРБ не обмисля вариант за съставяне на ново правителство в рамките на сегашния парламент, и уточни, че е силно скептичен към подхвърляните идеи за експертен кабинет, защото в такива конфигурации не е ясно кой носи политическа отговорност. Той повтори тезата на премиера Бойко Борисов, че сегашната коалиция е единствената възможна управленска конфигурация, която този парламент може да роди, цитира Нова тв.

И друг министър се обяви  в защита на правителството. „Оставката на правителството не е на дневен ред, в момента на дневен ред за нас е пандемията, икономическите мерки, които трябва да бъдат предприети, и плановете как ще изкараме зимата”. Това заяви в студиото на Би Ти Ви социалният министър Деница Сачева. Тя обяви, че правителството не иска предсрочни избори, защото очаква в края на годината утежняване на икономическата и епидемичната обстановка. “През октомври, ноември и декември ни очаква недобра икономическа ситуация. Със сигурност ще има увеличаване на безработицата, ще има проблеми и трудности, ще има и допълнително напрежение покрай новите грипни вируси”, заяви Сачева.

А  във връзка с настояването  за оставка на главния прокурор, представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев заяви пред БНР днес , че оставката е личностен акт и ако лицето, на което се иска оставката, реши да я подаде – само тогава тя ще се случи, ако не – няма оставка: “В Конституцията – чл. 129, ал. 3, т. 5 има предвидени изисквания за предсрочно прекратяване на мандата на някой от тримата големи в съдебната власт. Но това е процедура, която е много различна от оставката”.

Магдалинчев коментира и декларациите до ВСС с искания на адвокатски колегии за оставката на Иван Гешев, но и декларации от Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в подкрепа на Гешев: “Много внимателно ще бъдат чути техните думи, но за оставката ще реши самият г-н Гешев. Въпрос на преценка от ВСС е дали всичко това накърнява престижа на съдебната власт. Ако се стигне до процедура са необходими 17 гласа. Личното ми мнение е, че няма основание за такава процедура. Това, което се твърди в публичното пространство, не е основание за приложение на разпоредбата за чл. 129, ал. 3, т. 5.”.

И тази вечер отново  хиляди души, недоволни от управлението  и корупцията по високите етажи на властта се събраха в “триъгълника на властта” на жълтите павета, скандирайки “Оставка”  и развявайки български трикольори и написани саморъчно лозунги против правителството и прокуратурата. Организаторите на антиправителствения протест “Да защитим демокрацията”  започнаха да   призовават за общонационална стачка, искайки прозрачност и нов стил на управление.

Освен това тази вечер има организиран още един протест пред сградата на МВР, по повод исканията на „Демократична България“ за оставка на министъра на вътрешните работи. Две са основните причини за това- насилието в петъчната вечер над младежи на протеста в София и ситуацията в парк Росенец, където полицията се яви като жив щит между двете групи, получили разрешение за законни протести там. От “Демократична България” настояват за предсрочни избори, за да се отговори на искането на протестиращите, предаде Агенция Кросс.

За пета поредна вечер  хиляди души изразяват своето недоволство, като истинско гражданско общество. Протестът ще продължи до 23.00 ч.

Събитията се отразяват вече и в чуждестранната преса.