Шести ден на антиправителствени протести

protesti-sofiq Антиправителственият протест “Да защитим демокрацията” продължава и днес. Събитието започна в 17.00 часа пред Президентството. Това е шестата  поредна демонстрация, която се провежда в столицата, както и в други  10 града на страната. Българи, които работят в чужбина, също подкрепят антиправителствения протест. Всички те  са обединени  с искания за оставки на правителството и главния прокурор.

По повод тези искания, министърът на финансите Владислав Горанов заяви  днес,  че министрите смятат да си вършат  работата и няма да подават оставка.

Прокуратурата от своя страна пусна СРС-та на  разговори на  Васил Божков с политика Александър Паунов, журналиста Огнян Стефанов и други  от 10 юли. На тази база специализирана прокуратура образува досъдебно производство за престъпление по глава Първа от Наказателния кодекс.

От там допълват, че са отделени материали от досъдебното производство, водено срещу обвиняемия Васил Божков, който се укрива в ОАЕ и други лица, за участие в организирана престъпна група и други престъпления. На база отделените материали е образувано ново досъдебно производство, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от десет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Главният прокурор Иван Гешев, чиято оставка искат протестиращите, написа в профила си в Туитър следното: “Политици и олигарси да плащат на провокатори, за да употребят гражданската енергия, не е ново. Новото е, че този, който следваше да е обединител на нацията – Радев, подкрепи бегълците от правосъдието. Ние продължаваме в името на бъдещето на Родината!”

Главният секретар на президентството Димитър Стоянов отговори на прокуратурата с шест въпроса, съобщи БНТ. Единият от тях е “В какво точно се състои подкрепата на президента Радев за определените от главния прокурор като “бегълци от правосъдието?”.

Стоянов пита още “Къде в Конституцията е записано, че президентът трябва да е обединител на нацията” и напомня – Конституционният съд е дал тълкувателно определение какво означава “олицетворяване на единството на нацията”.

И още:

  • “Защо г-н главен прокурор позволихте Божков да избяга от т. нар. правосъдие?
  • Може ли да посочите сметките с финансови средства за т. нар. платени протести?
  • Защо вместо да разкриете истината за корупционните схеми на Божков с изпълнителната власт и липсващите над 700 млн. в бюджета, както и причините за честите посещения на един ПР, вие се занимавате с интриги?
  • Кога ще публикувате чатовете на премиера, министри и депутати с Божков и не само с него?”

“Не очаквам отговор защото сте инсталиран, за да не давате отговори”, пише главният секретар на президентството.

От посолството на САЩ се обявиха в подкрепа на  българския народ за искането му да повиши демократичната система в страната и за върховенството на закона. Никой не е над закона”, пише още в декларацията.

От СДВР, чиито служители са ангажирани с охраната на протеста в центъра на София.   апелират и тази вечер гражданите да не се поддават на провокации.Отново в първите редици са полицаите с жилетки „Антиконфликт“- ясно послание, че целта им е опазването на обществения ред и на сигурността за гражданите.

Протестът пред Министерския съвет тази вечер ескалира около 22:30 ч. Малко след 22 ч. двама младежи се изкачиха по балкона на бившия Партиен дом, където разпънаха трансперант с надпис “Продава се”, а събралото се множество протестиращи започна да ги аплодира.

В един момент обаче, трансперантът падна върху стълбите на сградата и няколко от протестиращите се опитаха да го вземат. Момчетата започнаха да слизат, а събралото се множество опита да ги защити от органите на реда.

Създалата се ситуация отключи вълната на напрежение и започна замерянето на фасадата с бутилки и камъни.

Пострадали са двама полицаи – единият е в ИСУЛ, вторият е с порезна рана на шията, но не е хоспитализиран. Задържани са общо шестима души, един от които чупел прозорци на сградата.

1 коментар

  1. “Защо г-н главен прокурор позволихте Божков да избяга от т. нар. правосъдие? Въпрос с повишена трудност за господин гл. прокурор Гешев.