ЕС инвестира над 2 млрд. евро в 140 възлови транспортни проекта

ECЕС подкрепя икономическото възстановяване във всички държави членки, като инвестира почти 2,2 млрд. евро в 140 възлови транспортни проекта. Тези проекти ще подпомогнат изграждането на липсващи транспортни връзки по целия континент, устойчивия транспорт и създаването на работни места. Проектите ще се финансират от Механизма за свързване на Европа — схемата на ЕС за предоставяне на безвъзмездни средства в подкрепа на транспортната инфраструктура.

Този бюджет ще позволи на ЕС да напредне в постигането на своите заложени в Европейския зелен пакт цели в областта на климата. Приоритет се отдава на проектите за засилване на железопътната мрежа, в т.ч. трансграничните връзки и връзките с пристанища и летища. Превозът по вътрешни водни пътища ще се насърчи чрез увеличаване на капацитета и подобряване на мултимодалните връзки с пътната и железопътната мрежа. При морския превоз приоритет се отдава на проектите за морски превоз на къси разстояния при използването на алтернативни горива и за инсталирането на наземно енергоснабдяване на пристанищата с цел намаляване на емисиите от закотвените в тях кораби.

При одобрение от държавите членки на ЕС на избраните проекти, Комисията ще приеме през следващите дни официални решения за финансиране във връзка и с двете покани. Най-късно през януари 2021 г. Изпълнителната агенция за иновации и мрежи (INEA) към Комисията ще подпише с бенефициерите по проектите споразуменията за отпускане на безвъзмездни средства.