Девети ден на антиправителствени протести

protest-sfМасовото недоволство продължава да изпълва улиците  и площадите на страната за девети пореден ден.  Демонстрации „Да защитим демокрацията“ се провеждат в столицата и в други градове на страната- Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Пловдив, Русе, Добрич, Монтана, Стара Загора,  Шумен и др. Всички, излезли на протестите, са обединени  от две основни искания, а именно- оставки на правителството и главния прокурор. Сънародниците ни в чужбина също изразяват подкрепа на протеста- в Германия Испания, Англия, Белгия и други европейски държави. Случващото се в България намира отзвук и в чуждестранните медии.

По-рано днес пред Съдебната палата имаше и друг протест, организиран от „ Правосъдие за всеки“ с искане за оставка на главния прокурор и на парламентарната квота на Висшия съдебен съвет. На протеста бяха изложени основните искания за съдебна реформа на неправителствената организация. Накратко тя звучи така: “Без главен прокурор, реформа на Висшия съдебен съвет, закриване на специализираните съдилища” – предложения, които, както става ясно, изискват промени в Конституцията. Те ще бъдат изпратени и до президента Румен Радев, обещал да стане първият, който да внесе проект за промяна в Конституцията.

От правната неправителствена организация предлагат – не да няма изобщо главен прокурор, но главният прокурор да стане равноправен на председателите на върховните съдилища, тоест да не е шеф на всички главни прокурори и да осъществява надзор върху тяхната работа.

Смятат, че във Висшия съдебен съвет трябва да има повече съдии, по-малко политическа квота, смятат, че няма място за специализирано правосъдие у нас.

Трябва да се получи подкрепата на обществото, за да бъдат проведени тези реформи.

Протестът бе под наслов “Водата няма нужда от каскет” по популярния атрибут, с който често виждаме главния прокурор Иван Гешев.