Осем години от терористичния акт на летище Бургас

pametnik-leti6teОсем години изминаха от терористичния акт на 18 юли на летище Бургас, който взе  седем невинни жертви.

Както всяка година от тогава, на същата дата пред монумента в памет на жертвите от атентата, своя протест към проявите на тероризъм и почит към загиналите изразяват представители на посолството на държавата Израел в България, министри, депутати, дипломати, представители на държавни и обществени организации, журналисти, представители на българското еврейство и граждани.

И тази година паметта на загиналите почетоха представители на посолството на държавата Израел в България, Община Бургас, българският директор на Американския еврейски конгрес Виктор Меламед,  членове на Регионалната организация на ОЕБ Шалом – Бургас.  Център „Алеф” също изрази своята почит и болка с полагане венец на монумента.

Пандемията от COVID 19 не позволи на близките на загиналите да пристигнат от Израел за възпоменателна церемония на летището.

Припомняме, че на 18 юли 2012, около 17:20 часа, на паркинга на летище Бургас бе извършен атентат срещу автобус с израелски туристи. Вследствие на взрива са убити 7 души – един българин – шофьорът на автобуса Мустафа Кьосов на 36 години, петима израелски туристи и атентаторът. Ранени бяха 35 души, от които 3-ма в много тежко състояние.