Борисов обвини премиера на Нидерландия, че иска да бъде “полицаят на Европа”

bbБългарският премиер Бойко Борисов обвинил министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте, че иска да бъде “полицаят на Европа”, като си присвоява правото да решава дали националните планове за реформи на държавите членки са достатъчно амбициозни, за да оправдаят финансовата помощ на Европейския съюз за съответните страни. Това съобщава “Файненшъл таймс”, като цитира свои дипломатически източници.

Това станала на вечерята на лидерите на ЕС в Брюксел, където втори ден се опитват да постигнат съгласие за седемгодишния бюджет на съюза (Многогодишната финансова рамка, МФР). Пред журналисти Рюте заявил след вечерята, че неговите искания са раздразнили колегите му, но изтъкна, че всяка страна защитава своето виждане.

На продължилото до късно снощи заседание вчера европейските лидери не постигнаха споразумение по бюджета на Европейския съюз години и плана за възстановяване от пандемията. Основният проблем е съпротивата на четирите “пестеливи” северни държави – Австрия, Дания, Нидерландия и Швеция – срещу увеличаването на бюджета и желанието на източноевропейските страни да се запазят и дори увеличат фондовете за кохезия и регионално развитие.

Нидерландският премиер Марк Рюте напрмер е поискал една страна членка да има право да блокира отпускането на средства от възстановителния фонд на държави, които не изпълняват необходимите реформи, заяви европейски официален източник, цитиран от “Ройтерс”.

Заседанието ще бъде подновено днес.

Преди дни, на фона на протестите в България с искане за оставката му, Борисов заяви, че има идеи за стабилност, но ще ги обяви след Европейския съвет.

В петък, на първия ден срещата на върха в Брюксел премиерът Бойко Борисов изрази надежда, че още днес европейските лидери ще решат за бюджета за следващите 7 години и фонда за възстановяване. Той беше посрещнат от българи с плакати “Оставка”.