Десети ден на антиправителствени протести

protest-stolocaНедоволството продължава да нараства, хиляди са протестиращите за десети пореден ден не само в София, но и в други  градове на страната- Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Видин, Габрово, Плевен, Пловдив, Русе, Добрич, Монтана, Стара Загора и др. Демонстрации „Да защитим демокрацията“ се провеждат не само в България, но и в чужбина. Сънародници изразяват подкрепа на протеста, това се случва в Германия, Дания, Испания, Англия, Белгия, Нидерландия, Франция, дори и на остров Ман, а днес има за първи път и пред консулството на българите в Ню Йорк, САЩ. Те изразяват своята солидарност и желание за нов тип управление.

Всички са обединени  от две основни искания, а именно- оставки на правителството и главния прокурор.

Протестиращите скандират „Оставка”,„Мафия”,„Бойко, вън!!!”.Носят плакати с надписи: „Съединението прави силата!“, „Много сме, силни сме!”, „30 години преход стигат”, „#Оставка!”, „Искаме да останем в България”, „Мафията ке падне“ и др.

Събитията се отразяват и в чуждестранната преса, като „Ройтерс“, ,,Балканинсайд“, „Политико“, ДПА, „Франс 24“, „Сърбия данас“, „Сакам да кажам“, Российская газета“, Политексперт, ТАСС, „Шпигел“  и др.

Седем души са задържани при протестите в София вчера.”Един от тях е бил с нож, а друг с наркотични вещества. Две лица, проявили агресия, са били проверени и се е установило, че са без лични документи. Има и 3 лица, които след подаден сигнал за счупено стъкло на автомобил са били заловени“, съобщи на брифинг началникът на отдел “Охранителна полиция” в СДВР комисар Радослав Стойчев.

Днешният антиправителствен протест ще е десети поред и ще се проведе въпреки дъждовното време в триъгълника на властта.

Снимка: БГНЕС