Изложба за богатото християнското наследство на Поморие

izlНова изложба на тема: „Православието в Поморие- минало и настояще” беше представена на 17.07.2020 г. в Исторически музей Поморие. Изложбата беше открита с водосвет, отслужен от Негово преосвещенство Агатополски епископ Йеротей, както и с песнопенията на Дамски хор „Благовестие” при храм „Св. Рождество Богородично”в Поморие. Слова произнесоха епископ Йеротей, кметът на община Поморие Иван Алексиев, Антон Карабашев- директор на Исторически музей Поморие и Любка Николова – уредник в музея и автор на изложбата.

Сред присъстващите бяха и председателят на Общинския съвет Адам Адамов, зам.-кметът Янчо Илиев, протойерей Борис Георгиев, отец Яни Янев, йеродякон Сергий Петров, доц. Олег Александров и още много други жители и гости на Поморие. Регионален исторически музей Бургас беше представен от Мирослав Класнаков и Татяна Байкушева, съобщават от Исторически музей-Поморие.

Изложбата е посветена на славното минало на Поморие като древен християнски център, на неговите високообразовани архиереи, радетели за културния и духовен напредък на града; на жителите на Анхиало, съхранили през вековете духовните традиции на Православието. Посетителите на изложбата могат да видят стенописни фрагменти от средновековна анхиалска църква, енколпиони, икони от XVIII – XX век, карта на храмовете и параклисите в Анхиало от първата половина на XX в., църковна утвар, богослужебни одежди и други. В близките дни предстои да станат част от експозицията плащаница, дарение от църковното настоятелство при храм „Св. Рождество Богородично”, която в момента е предоставена за реставрация, както и копие на Анхиалската кондика от XIX в.