Антиправителствени протести – ден 14

protest-sf За  14-ти пореден ден се провеждат антиправителствените протести.

14 часа продължи недоволството през вчерашния ден. Тази вечер  протестът срещу правителството в София започна в 17.00 часа.

В 19.00 часа пред Съдебната палата бе организирана инициативата “Масово хвърляне на каскети”.

С масово хвърляне на каскети и викове „Гешев, позор, оставка и затвор“ юристи и граждани поискаха главният прокурор да се оттегли от поста си.

Протестиращи тази вечер  проявиха креативност, замеряйки сградата на Министерския съвет с рула тоалетна хартия.

Протестът пред Министерски съвет се раздели в различни посоки, за да обхване ключови места от центъра на София.  Протестиращите от площад “Независимост” затвориха седем ключови кръстовища в столицата – Орлов мост, бул. “Витошка” и бул. “Патриарх Евтимий”, бул. “Дондуков” и ул. “Раковски”, бул. “Мария Луиза” /кръстовището при Халите/, пл. “Македония”, кръстовището при Попа и при паметника “Левски”.

В късните часове недоволните  се върнаха под прозорците на властта, обединени  от две основни искания, а именно- оставки на правителството и главния прокурор.

БСП внесе искане за изслушване на главния прокурор в Народното събрание. Според тях с действията си Иван Гешев нарушава основния закон, нарушава правото на кореспонденция и разделението на властите. От БСП отново заявиха, че настояват за оставката на Иван Гешев.

Управляващата коалиция обсъжда кадровите промени. Министър-председателят Бойко Борисов обсъди въпроса за кадрови промени в правителството по време на днешния Коалиционен съвет с участието на вицепремиера и председател на ВМРО Красимир Каракачанов и с председателя на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов, пише в прессъобщение на Министерския съвет.  Утре коалицията ще се събере отново, за да разгледа резултата от проведените разговори.

Освен в София, протести се провеждат и в други  градове на страната– Благоевград, Бургас, Варна, Враца, Видин, Габрово, Горна Оряховица,  Карлово, Пловдив, Русе, Добрич, Монтана, Стара Загора и др. Демонстрации „Да защитим демокрацията“ се провеждат не само в България, но и в чужбина.

1 коментар

  1. Борисов 2013-Протестират значи Орешарски да си подава оставката.2020-Няма да подавам оставка колкото и да протестирате.Аз казах хай.