Антиправителствени протести – ден 15

protest-sfЗа  15-ти пореден ден се провеждат антиправителствени протести. Протестиращите под прозорците на властта в София, в други градове на страната и българите в чужбина са  обединени  от две основни искания, а именно- оставки на правителството и главния прокурор. Не можа да ги успокои и днешното решение за сменени министри. Това не  ги удовлетворява и те са категорични, че днешните оставки не са повод за спиране на протестите. Дори напротив- обхватът на протестите се увеличава, вдигат се на демонстрации и граждани от по- малки населени места.

На тричасов коалиционния съвет днес бяха обсъдени рокадите във властта: Сменени са министрите на МВР, финанси, здравеопазване, туризъм и икономика

Приети са депозираните оставки на министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Младен Маринов и министъра на икономиката Емил Караниколов и бяха одобрени предложенията за нови ръководители на трите ведомства. За министър на финансите е предложен настоящият министър на здравеопазването Кирил Ананиев, а за министър на вътрешните работи – настоящия директор на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски. Лъчезар Борисов, който към момента заема длъжността заместник-министър на икономиката, е номинацията на управляващата коалиция за министър на икономиката.

Беше приета  и оставката на Николина Ангелкова като министър на туризма и нейното място ще заеме вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова.

За освободения пост на министър на здравеопазването е номиниран настоящият изпълнителен директор на УМБАЛ ”Александровска” ЕАД проф. Костадин Ангелов.

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от длъжността заместник-министър на икономиката е освободена Лилия Иванова. На поста се назначава Яна Топалова, съобщават от правителствената пресслужба.

Относно смените министър председателят Борисов каза пред медиите, че Младен Маринов по време на протестите, особено в Росенец, не е отговорил на очакванията му към протестиращите  хора.

За Владислав Горанов каза, че е“ постигнал много, но  е отговорен  за занижения контрол по хазарта.

Емил Караниколов се  е справил, но „се разделя с него, защото има раздадени бонуси /грантове в Министерството на икономиката“

„Това е  имитация на промяна, сменят се министри, но начинът на управление остава същият“, каза Корнелия Нинова. От БСП на брифинг обявиха анонсираните промени в кабинета за “имитация”, а не  за огромен ремонт, каквато  беше заявката на Бойко Борисов.

„Мафиотският модел остава, агонията продължава“, коментира лидерът на социалистите Корнелия Нинова на пресконференцията в парламента. Тя изрази изумлението от мотивите за смените на министрите Горанов, Маринов и Караниколов, коментирани днес от Борисов. Те се разминавали с обявеното преди седмица, че тримата се отстраняват заради внушенията, че са свързани с ДПС.

„Министърът на туризма Николина Ангелкова се сменя без мотиви. Очевидно това е сделка с Валери Симеонов и НФСБ, за да не падне правителството“, обясни Нинова.

Според нея управляващите не се вслушали в исканията на протестите – оставка на правителството и предсрочни избори.

От Обединени Патриоти Славчо Атанасов коментира, че „ще трябват на всеки нов министър поне два месеца за да навлезе в работата“

От „Воля“ в писмо до медиите са написали, че очакванията са им били за  “по-широк експертен кабинет”. „Управляващите са се вслушали в исканията за промяна. Но тя никак не е достатъчна. От друга страна премиерът Борисов наскоро каза, че нито една партия и коалиция сама не може да се справи с икономическата криза. В този смисъл очаквахме промените да бъдат в посока по-широк експертен кабинет с по-широка политическа подкрепа. С тези промени оставят впечатлението, че са си самодостатъчни.“

С още по-критична позиция във „Фейсбук“ излезе  Христо Иванов от „Да, България. Той написа: „Разместване столовете на палубата на Титаник. Това е “дълбоката промяна”, сервирана днес. Единственият политически факт е, че Борисов призна зависимостта на кабинета си от Пеевски, опитвайки да я скрие, и своето положение на заложник на Сарая, който не смее да отиде на избори, преди да е “програмирал” грабежа на европейските фондове от новия бюджет.

Христо Иванов подчерта, че протестите ще продължат, защото гражданите искат оставката на това управление. „Необходими са бързи избори, които да доведат до дълбоки промени. Борисов не може да не признае своята зависимост от сараите. Тези промени я оголват окончателно”, добави лидерът на „Да, България.

Протестите продължават.Президентът Румен Радев се яви на днешната демонстрация в столицата. Той обяви, че няма да е лесно да променим държавата. И обясни, че управляващите се надяват протестиращите да се уморят и да се приберат с настъпване на отпускарския сезон. “Заедно” била ключова дума, която Радев виждал на плакатите. Според него оставките на правителството и главния прокурор са само необходимо начало на промените.

Митингът се раздели на девет лъча  и блокира кръстовища.

Организаторите на протеста обявиха, че ще има и национален протест следващата сряда от 10 часа.