Общинските съветници в Бургас отмениха решението си за парк “Росенец”

rosenecГраждани излязоха на протест в Бургас заради проекта за парк “Росенец”. Недоволните настояват за запазване на статута на общинския път, който отвежда до така наречените летни сараи на Ахмед Доган. Те протестират и заради поставена ограда, която спира достъпа до плажа.

Две докладни записки бяха внесени за гласуване от общинските съветници по случая. В едната се иска отмяна на решение на Общинския съвет относно статута на пътя, а в другата общинските съветници от ГЕРБ искат оттегляне на решението за целия проект, предвиждащ благоустрояването на лесопарк “Росенец“.

“Имаме готовност да оттеглим всяко решение, което предизвиква остро недоволство сред нашите съграждани, защото сме с демократични разбирания”. С тези думи аргументираха от ГЕРБ докладната си за оттегляне на решението, от месец април т.г., относно одобряване и изменение на ПУП на територията на лесопарк „Росенец”. Тезата им бе атакувана както от основния противник на въпросното решение – Константин Бачийски, така и от опозицията в лицето на БСП. Към управляващото мнозинство бяха отправени обвинения в популизъм, на които ГЕРБ отговори с реципрочни обвинения във водене на предизборна кампания и заблуждение от страна на СЕК и Бачийски.

По този начин преминаха днес дебатите по темата “Росенец”, докато пред сградата на Зала “Бойчо Брънзов” се провеждаше протеста. Мнозинството изтъкна, че при отмяна на решението няма да се реализира канализация и необходима инфраструктура на “Ченгене скеле”, няма да бъде изградена и проектираната улица с паркинг, която трябваше да осигури нов достъп до плажа. Всички тези важни инфраструктурни проекти били част от одобрения ПУП, предложен за отмяна.

В обръщение към Общински съвет, зам.-кметът Чанка Коралска коментира, че общинските терени, които касаят въпросната улица, са придобити безплатно от Общината през 2013 година, без съгласието на частния собственик, който е настоявал просто да осигури свободен достъп до плажа. Тя подчерта, че коментирания от Константин Бачийски бетонен подстъп е обособен през последната една година и не представлява продължение на улицата. По думите на инж. Коралска, отмяната само на точката, касаеща прехвърлянето на собствеността на улицата, е невъзможно и юридически неприложимо.

След повече от час дебати докладната все пак бе подложена на гласуване след процедурно предложение за прекратяване на разискванията. Решението на Общински съвет от 28 април бе отменено с 45 гласа “За”, 1 глас “Против” и 1 глас “Въздържал се”.

Така съветниците оттеглиха решението си от април и улицата остава общинска. От Общината заявиха обаче, че те няма как да премахнат загражденията, защото там има строителен обект и е опасно. Протестиращите се заканиха да направят това утре.