Антиправителствени протести – ден 24

protestЗа  24-ти пореден ден българите  протестират. Антиправителствените протести са факт и днес, в първия ден на август както в София, Варна, Пловдив, Русе така и други градове на страната. В чужбина  нашите сънародници  също протестират.

Продължават блокадите с палатки на протестиращи на булевард “Цар Освободител” и кръстовището при “Орлов мост”. Движението в центъра на София остава затруднено.

Довечера в 24-ия ден от антиправителствените прояви ще се състои традиционния протест на площад “Независимост”, а майките на деца с увреждания от гражданската инициатива “Системата ни убива”, които протестират от 1 март, организират днес автошествие с наслов “Борисов, тук сме!”Те възнамеряват да преминат по пътя от Министерския съвет към дома на премиера в Банкя.

Участниците в автошествието настояват за оставката на Борисов.

Майките, които са на палатков лагер пред сградата на правителството, ще изпратят послание до министър-председателя, в което е цитиран стих от Христо Смирненски “Два свята, единият е излишен!”.

Протестиращите, които блокираха снощи подстъпите към магистрала “Тракия” край Стара Загора, останаха там цяла нощ и към момента пътят остава блокиран.

От Областната дирекция на МВР – Стара Загора изнесоха подробности относно пътната блокада от подстъпите на града към АМ “Тракия”, която продължава вече 16-ти час. Комисар Илиян Илиев от “Охранителна полиция” обясни, че на 31 юли са получили уведомление от протестиращи, че имат намерение да блокират движението по АМ “Тракия”.

Органите на реда са обяснили, че блокирането на главен път носи много рискове за здравето и живота не само за тях, но и за другите участници в движението.В отговор, протестиращите са обявили, че преминават към гражданско неподчинение. Това е наложило действията на полицията, които снощи сформираха кордон от служители и не позволиха участъка на АМ “Тракия” да бъде блокиран.

За днес бе планирана и друга акция в София. Лидерът на гражданската платформа “Изправи се БГ” Мая Манолова и нейни съмишленици изгориха пред сградата на Народното събрание 900 изборни протоколи от последните местни избори в Столицата. Призивът на Манолова е да бъде въведено машинното гласуване, като Централната избирателна комисия обяви обществена поръчка за осигуряване на машините – било чрез тяхното купуване или наемане.

Според тезата на гражданската платформа, последните избори в София не са били честни. Изгорените 900 протокола са дописвани и коригирани.Манолова в настоява прокуратурата да следи начина, по който се провеждат изборите у нас.