И Белгия въведе ограничения за пътуванията от България

psr_testБелгия е поредната страна, която въвежда задължителна карантина за българи, но само ако пристигат от някои части на страната, става ясно от съобщение на ситуационния център на външното ни министерство.

От 1 август Североизточен и Югозападен регион преминават в червена зона и всички граждани, пребивавали в тях, подлежат на задължителна карантина и тест при пристигането си в Белгия. В оранжева зона влизат три региона – Северен централен, Югоизточен и Южен централен, като пътуването там следва да се извърши при повишено внимание, а карантината и тестът са препоръчителни. Тези правила се прилагат само за несъществени пътувания, в т.ч. туристическите. Актуална информация може да бъде намерена на следния линк с адрес: https://diplomatie.belgium.be/en

Ето кои са другите ограничения, наложени на пътуващи от България:

– Поне до 10 август е в сила задължителната 14-дневна карантина, която Италия наложи на пристигащи от България и Румъния. Ограничението важи за пътници, които са пребивавали или са преминавали транзитно през тези държави в рамките на последните 14 дни преди пристигането им в Италия.

– Словения постави България в т.нар. “червен списък” – страни с нестабилна епидемиологична обстановка, съобщи външното ни министерство. На пристигащите от България граждани ще бъде наложена задължителна 14-дневна карантина. Мярката важи за всички пътници с временно или постоянно пребиваване в България, влизащи на територията на Словения (независимо от тяхното гражданство).

– От вчера ограниченията ни наложи и Кипър. От 1 август само българските граждани, които притежават разрешение за постоянно пребиваване (т.нар. жълт лист) за Република Кипър, могат да влизат на нейна територия. Същите задължително се подлагат на 14-дневна домашна карантина. Остава в сила изискването за представяне на резултат от PCR тест за COVID-19, извършен до 72 часа от полета и попълване на онлайн формата Cyprus flight pass, която може да бъде открита на следната уеб страница.

– България е в червения списък и на Тунис. Това означава, че и за там задължително се изисква отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди отпътуването от България и в рамките на 120 часа преди пристигането в Тунис.Пристигащите пътници се поставят под задължителна 14-дневна карантина за тяхна сметка в специално подготвени центрове за изолация под наблюдение, посочва МВнР. Задължително пътуващите от България граждани представят преди полета за Тунизийската република копие от направената резервация в един от хотелите, данни за които са поместени в приложената допълнителна информация.

От вторник отрицателен PCR тест е необходим и за пътуване до Босна и Херцеговина. Тестът трябва да е извършен през последните 48 часа преди влизането. Австрия също въведе такова изискване, но тестът трябва да е направен 72 часа преди пътуването.

По данни от петък България е на пето място сред страните от ЕС и Шенгенското пространство по заболеваемост на 100 000 души население за последните 14 дни. У нас този показател е 46.8 и се влошава спрямо миналия петък, когато беше 45.4, но редица страни също започнаха да отчитат покачване на новите случаи. На първо място с 243.4 заразени на 100 000 души остава Люксембург. В Румъния ситуацията се влошава още и вече заразените на 100 000 души са 75.1 при 54 преди седмица. Пред нас вече е и Испания, където за последните 14 дни потвърдените случаи са 53.6 на 100 000. Швеция продължава да се отдалечава от групата с най-активна фаза на разпространение и от 45.4 преди седмица заболелите намаляха до 31.5. Пред България е и Андора с 59 заразени на 100 000 души.