Антиправителствени протести – ден 27

protestПротестите продължават. Българите в страната и чужбина са непреклонни в исканията си за оставка на правителството и оставка на главния прокурор Иван Гешев.

27-ят пореден ден на антиправителствени протести  осъмна с блокади  на 4 ключови кръстовища – три в столицата и една във Варна.

Три палаткови лагера блокират движението през кръстовищата на „Орлов мост”, пред Ректората на Софийския университет и в т. нар. Триъгълник на властта в София. Движението в столицата остава затруднено заради блокираните ключови булеварди. Поради това се наложи и промяна на маршрутите на 17 линии от градския транспорт.

Блокада има и на кръстовището пред общината във Варна. Вчера демонстранти опънаха там  палатки и заявиха, че ще останат на място, докато не бъдат изпълнени исканията им.

Пети ден  е блокиран и пътят между Стара Загора и Хасково, където е изходът към магистрала “Тракия”. Протестиращите остават на мястото безсрочно, докато не се разреши преминаването им към кръстовището за магистралата. Полицаи и жандармеристи са там на пост.

Вечерта протестиращи блокираха в двете посоки 109 -тия километър на Автомагистрала “Марица” край Свиленград

На митинг  днес пред Народното събрание бяха и туроператори, екскурзоводи и туристически агенти от обединение "Бъдеще за туризма". Исканията са за по-голяма финансова подкрепа от страна на правителството. Това не е протест, подчертаха от бранша.

Вчера от Министерството на туризма се ангажираха, че 10 млн. лв ще бъдат пренасочени, но според хората от митинга тези средства са недостатъчни.

Валентина Николова, управител на туристическа агенция: Тези 10 млн. не са достатъчни за нашия бранш. Ние сме около 4000 лицензирани агенции и де факто, ако се раздели тази сума, се получава около 2500 лв, които са крайно недостатъчни да ни помогнат.

Ина Тонина, Асоциация на екскурзоводите в България: Ние екскурзоводите имаме още по-сериозно основание да сме неудовлетворени, защото обещанията идват и се прехвърля топката между министерството на туризма и министерството на социалната политика. И от двете места нямаме абсолютно нищо конкретно.