Апелативен съд – Бургас постанови отказ от изпълнение на ЕЗА спрямо български гражданин

syd1Бургаският апелативен съд отмени решение на окръжния съд в града, с което е допуснато изпълнение на Европейска заповед за арест /ЕЗА/ на гръцките съдебни власти спрямо Иван И. за изпълнение на наказание лишаване от свобода. Съдът постанови отказ от изпълнение на ЕЗА и прие да се приведе в изпълнение от прокурор наказанието лишаване от свобода за срок от 10 години, наложено с решение на Тричленен апелативен съд – Тежки престъпления на Източен Крит.

Иван И. е осъден ефективно за това, че през 2011 година в съучастие с други две лица е извършвал измами като инсталирал на различни банкомати устройства за копиране на данни от дебитни карти с цел изработване на фалшиви такива, чрез които да бъдат теглени пари в брой. Общата сума, която е изтеглена, възлиза на 50 797,4 евро.

Пред въззивната инстанция делото е образувано по жалба на защитника на исканото лице срещу решението на Окръжен съд – Бургас за допускане изпълнението на Европейската заповед за арест. В съдебното заседание представителят на Апелативна прокуратура посочи, че жалбата е основателна в частта, в която се иска отказ от изпълнение на ЕЗА и предложи решението на ОС – Бургас да бъде отменено.

Според апелативните съдии Окръжният съд правилно е приел, че ЕЗА отговаря на изискванията и не са налице абсолютни основания за отказ от изпълнение. Заповедта е издадена от компетентен орган на съдебна власт н Република Гърция. Описаната престъпна деятелност има аналог и по българския наказателен закон. Престъплението не е амнистирано в Р България не попада под нейната юрисдикция. Няма данни лицето да е осъдено за същото престъпление от български съд или съд на друга държава членка. Срещу него няма висящи наказателни производства в Р България.

Апелативен съд – Бургас не споделя извода на първата инстанция, че не е налице факултативно основание за отказ от изпълнение на ЕЗА. Според въззивния състав наложено е наказание лишаване от свобода в значителен размер, което ще откъсне исканото лице за период от 10 години от семейство и близки роднини в България. Иван И. е български гражданин, постоянно живее в страната ни и е заявил, че желае да търпи наказанието си в Р България.

„Изтърпяването на наказанието в държавата по произход е свързано със съблюдаване на принципите на хуманност и човешко отношение, а приемането на наказанието за изпълнение в Р България изцяло съответства на поетите международноправни ангажименти, тъй като същото ще бъде изпълнено по същия начин и срок като в Република Гърция“, посочват апелативните съдии в акта си, с който отменят решението за изпълнение на ЕЗА и отказват предаване на българския гражданин на гръцките съдебни власти.

Въззивният състав потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“ взета на Иван И. до приключване на процедурата по привеждане в изпълнение на наказанието лишаване от свобода.

Решението на Апелативен съд – Бургас е окончателно