Антиправителствени протести – ден 29

protest-sf29 -ти ден българите в страната и чужбина са непреклонни в исканията си за оставка на правителството и оставка на главния прокурор Иван Гешев.

Трите кръстовища в София продължават да бъдат блокирани. Палаткови лагери има на „Орлов мост”, на площад „Независимост” и на Ректората. Пред СУ”Свети Климент Охридски” пето денонощие стои белият микробус на майките от инициативата “Системата ни убива” и петнайсетина палатки.

В столицата и тази вечер протестиращите се събраха в 18,30 ч. при фонтана на президентството, където стои  табела с надпис: “Български свободен уличен университет за справедливост, честност и просперитет, който предлага обучение по машинно гласуване и интелигентни изборни системи, активна защита на социалните права на гражданите, технически интелект, ай-ти умения и способности”.

Протест има и в центъра на Пловдив. Недоволните граждани затворят 4 от най- важните кръстовища в града. Това налага реорганизация на градския транспорт. 19 автобусни линии ще се движат по променен маршрут.

Протестиращи спират движението на пътя София – Варна в района на пътен възел „Абланица” край Ловеч. Те настояват за оставките на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. Демонстрацията не причини големи задръствания. Блокадата продължи по-малко от час. Някои от пътуващите в автомобилите подкрепиха протеста с викове оставка и клаксони.

Седми ден остава палатковият лагер на републиканския път Стара Загора – Хасково в района на летището. Протестиращите настояват пред Областното пътно управление да получат разрешение за автошествие по „детелината” на магистрала „Тракия”.

Основни кръстовища в Хасково бяха блокирани от протестиращите тази вечер. Демонстрантите се отказаха от автошествие заради засиленото полицейско присъствие и проверките по автомагистрала „Марица”, предприети след блокадата на граничния пункт„Капитан Андреево” във вторник.

Протестиращи се събраха пред сградата на Общината в Бургас. С плакати и скандирания те отново призоваха за оставка на правителството. За пореден път бургазлии изразиха решимостта си протестите да продължат. Присъстващите обясниха, че не са удовлетворени от коалиционната подкрепа към правителството, която беше изразена днес. Те са категорични, че премиерът трябва да подаде оставка. Организира се и плажуване през уикенда в парк Росенец.

Антиправителственият протест в Русе тази вечер използва изразните средства на изкуството – с изложба от карикатури на властта и изпълнения на млада рок банда. На мястото, където всяка вечер се провеждат антиправителствени протести, „Демократична България” и вестник „Прас-прес” подредиха изложба от карикатури на русенския художник Огнян Балканджиев. Публиката прие с възторг рисунките, в които никой не е пощаден – нито централната, нито местната власт, която практически напоследък отсъства от живота на града.
Поредна вечер на недоволство в Ямбол. Протестиращите отново настояват за оставка на правителството и главния прокурор. Пред сградата на Общината се събраха недоволните от управлението на страната. Според тях правителството на Борисов скоро ще си отиде. Протестът ще продължи в шествие по централните улици. Не е предвидено затваряне на възлови кръстовища.

Протести се провеждат освен в различни  градове на страната, но и в чужбина.