Полицията премахна палатковите лагери в цялата страна

palatkiПолицията премахна палатковите лагери в цялата страна. Акцията започна рано тази сутрин, към 4,30 ч.

В София движението на колите и градския транспорт в района на Орлов мост и при Ректората се осъществява нормално. Преместен е и бусът на движението “Системата ни убива”, който от дни беше спрян пред кръстовището на Ректората. Бусът бе репатриран и паркиран на наказателен паркинг

При акцията палатките от лагера на Орлов мост бяха натоварени на камион.

12 души бяха задържани в Първо РПУ – 8 за нарушаване на обществения ред, и трима за установяване на самоличност. Арестуван за кратко бе и един от организаторите на протеста – Арман Бабикян. Съставените актове на протестиращите са за нарушения на Закона за движение по пътищата

В Пловдив специализираната операция по премахване на палатковия лагер на кръстовището на булевардите „Шести септември” и „Цар Борис Трети” е започнала също около 4.30 часа. На 37 лица са съставени актове за попречване на движението по пътното платно.

Рано сутринта отстраниха и палатковия лагер на пътя Стара Загора-Хасково. Има  и санкционирани, три са актовете за нарушение на Закона за движение по пътищата.

Двама души са задържани във Варна при акцията за отстраняване на палатковия лагер и са им съставени актове

“МВР многократно е заявявало позицията, че уважава и гарантира правото на гражданите да протестират мирно в защита на своите права. Това обаче не трябва да става с цената на грубо нарушаване на правата на жителите на страната. Отново призоваваме както протестиращите, така и всички останали граждани, които не подкрепят протестите, да спазват Конституцията и законите на страната”. Това съобщиха тази сутрин от пресцентъра на ведомството.

Решението за реализирането на акцията било в следствие на множество жалби от страна на граждани срещу затрудненото преминаване на лица и автомобили през блокираните райони. Една от жалбите била придружена от петиция с 400 подписа, обясни на брифинг началникът на “Охранителна полиция” към СДВР комисар Тони Тодоров

В медийното пространство участници в протеста обвиниха полицията в грубо отношение. От СДВР обаче категорично заявиха, че физическа сила е използвана само срещу едно лице, при това в рамките на правомощията, с които разполагат униформените. Задържани са общо 12 души, на които ще бъдат съставени актове.

Комисар Тодоров се закани полицията да не позволява повторното разполагане на палатки и блокирането на ключови пътни артерии.

Барикадите ще ги изградим отново, само че този път ще са в цялата страна. В действията на МВР не се възстановява обществения ред, а установения корупционен ред. Това заяви адвокат Николай Хаджигенов от “Отровното трио” в отговор на по-ранната акция на МВР по освобождаването на ключовите столични кръстовища, на които бяха разпънати палаткови лагери.

За “Тази сутрин” Хаджигенов потвърди, че има няколко задържани, сред които Арман Бабикян и вероятно активистът Манол Глишев, като вероятна причина за ареста по думите му е отказ да се изпълни полицейско нареждане. Той потвърди, че ще представлява Бабикян и останалите. Според него задържането е незаконно, но докато това се установи, ще “мине година и половина”. Хаджигенов изтъкна, че се нарушават конституционни права на мирен протест.

Очакваме хората най-накрая да побеснеят. На 30-тия ден от протестите корупцията реши да вземе нещата в свои ръце, тъй като очевидно много й пречим, подчерта той. Само преди три години Валери Симеонов и бандата му окупираха АМ “Марица”. Тогава те не бяха терористи, а ние сме, коментира още адвокат Хаджигенов.

Снимката е разпространена от  пресцентъра на МВР