Антиправителствени протести – ден 30

protestНа 30-тия ден от антиправителствените протести полицейска акция премахна рано сутринта палатковите лагери в страната. Въпреки това протестите продължават, защото българите в страната и чужбина са непреклонни в исканията си за оставка на правителството и оставка на главния прокурор Иван Гешев.

Днешният 30-ти ден на протести се провежда под мотото “Бунт срещу диктатурата”.

Хората отново  се събраха в “Триъгълника на властта” в София. Жълтите павета в столицата отново са затворени, има нови палаткови лагери. С речи от трибуната „Отровното трио“ се опита да надъха протестиращите с призиви да не се страхуват.

След 21.00 ч. демонстрантите  се отправиха към Орлов мост. Там отново изградиха палатков лагер. Ново по-голямо палатково селище бе създадено при Министерския съвет. Барикади от кофи за боклук, дървени скари  и пейки са издигнати на „Орлов мост“. А автоколона от няколко автомобила, движещи се бавно по  АМ „Тракия“, я блокира.

Арестувани на бул „Евлоги Георгиев“ са двама-  журналистът Николай Стайков и Александър Радков около 3,30 ч. поради причина, че са за унищожили пейки. Връчената им заповед за задържане не е подписана от тях, тъй като написаното в нея е невярно. След два часа са ги освободили.

30-ият протестен ден приключи с  издигнати нови  палатковите лагери на протестиращи срещу правителството на трите възлови софийски кръстовища – Орлов мост, пред СУ „Св. Климент Охридски” и в т.нар. Триъгълник на властта. Градският транспорт е съобразен и променен заради това.