Нови условия за влизане в Германия за български граждани

psr_testВъведени са задължителни тестове за COVID-19 за всички пристигащи в Германия от райони, определени от властите като рискови. България е включена в списъка с областите – Варна, Добрич и Благоевград.

Основание за определяне на определен район за рисков са 50 нови случаи на заразени на 100 000 жители за последните седем дни.
До получаване на резултата от теста, за засегнатите лица е в сила задължителна 14-дневна карантина, която отпада при отрицателна проба.
Тестът трябва да се направи до 72 часа след влизане на германската територия. Допуска се тестване и в страната на отпътуване, ако то е извършено в сертифицирана лаборатория в рамките на 48 часа преди влизане в Германия.
Препоръчва се при отрицателен тест да се извърши нов няколко дни по-късно, тъй като е възможно дадено лице към момента на първия тест да е носител на болестта, но в начален етап, когато наличието на вируса не може да бъде регистрирано. Вторият тест не е задължителен, но здравните власти имат право да го изискат, ако считат за необходимо.

Днес Германия предупреди да не се пътува към нашето Северно Черноморие. Златни пясъци и Варна, две от най-популярните парти дестинации на германските туристи, попаднаха в списъка с предупреждения за пътуване на Института “Роберт Кох”. Причината – силното нарастване на новите инфекции в десет нови региона на ЕС.

Поради значителното нарастване на новите инфекции германското правителство отправи предупреждение за туристически пътувания до Златни пясъци.

Голям брой германските медии подчертават, че Варна е и едно от двете най-важни летища на българското Черноморие, както и това, че предупреждението засяга още областите Благоевград и Добрич. Отбелязва се и фактът, че германските туристи, заедно с руснаците и британците, са най-важната и многочислена група чуждестранни посетители на морските курорти.

Предупреждението не е забрана за пътуване, но има целта да окаже възпиращо въздействие. Положителен ефект от това е, че хората, които са имали резервации за въпросните региони, сега имат право безплатно да ги анулират. Всеки, който се връща в Германия от рисков регион, от вчера (8 август) e длъжен да се подложи на тест за коронавирус.