Антиправителствени протести – ден 33

protest-antipravitelstvenВ 33-тия ден на антиправителствени протести кръстовищата пред Министерския съвет и на Орлов мост  в столицата остават затворени.

Тази сутрин възловото кръстовище на Ректората на СУ беше освободено  доброволно.  Майките от движението „Системата ни убива” решиха да преместят палатките си при Министерския съвет в очакване на решенията на премиера. Но премиерът Бойко Борисов не потвърди очакванията на протестиращите, че днес ще си подадe оставката.

Тази вечер в 19.00 часа недоволни от работата на кабинета и на главния прокурор се събраха отново в т.нар. “Триъгълник на властта, за да поискат техните оставки.

Организаторите от “Отровното трио” призоваха участниците в демонстрациите тази вечер да донесат със себе си по една книга, защото по думите им това ги дели от онези, срещу които протестират. Протестиращите наредиха донесените от тях книги пред сградата на Министерския съвет

В Сутрешния блок на БНТ един от организаторите на протестите – Арман Бабикян заяви, че гарант за реална промяна след тези протести обаче трябва да са всички.Той каза: „Всички трябва да сме гаранцията и гаранцията трябва да са именно тези хора, които разбраха нещо много важно. Че когато става дума за базисни ценности свързани със справедливостта, демокрацията, законността, няма значение на кой край на политическото ветрило си почитател.“

Протестиращите са категорични, че няма да отстъпят, докато няма оставки. Блокадите на двете ключови кръстовища в София продължават и в този момент. Към тях се прибави  и блокада с палатки  и тенти на бул. „Дондуков“

Освен в столицата, протести има в Бургас, Варна, Пловдив, Русе, Велико Търново и др.

Във Варна остава палатковият лагер на пешеходната зона пред Общината, има и нови призиви като „Варна,събуди се“ и др. Вече месец има шествия там.

Във Велико Търново  се събраха днес много повече  хора  на паметника “Майка България”, а протестното шествие се движи по главната улица със скандирания „Оставка”, и “Гешев е позор, оставка и затвор“. Причината за по-големия брой протестиращи е тази, че главният прокурор Иван Гешев днес участва в работно съвещание с магистратите от Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура-Велико Търново, както и със следователи от Окръжния следствен отдел на ОП-Велико Търново. Посещението е част от продължаващата обиколка на главния прокурор в петте апелативни района на страната.

Сънародници изразяват подкрепа на протеста в чужбина: Германия, Дания, Испания, Англия, Белгия, Нидерландия, Франция, САЩ и т.н. Те изразяват своята солидарност и желание за нов тип управление.