Антиправителствени протести – ден 34

protest-sfАнтиправителствените протести продължават вече 34-ти ден. Остават затворени за движение от протестиращи основни кръстовища в София. Окупирани са кръстовищата на бул. “Цар Освободител”, бул. “Дондуков” – връзката с бул. “Тодор Александров” пред Министерския съвет. Затворено е и кръстовището на “Орлов мост”. Там лагерът на протестиращите остава обграден с кофи за боклук, палети и пейки с изключение на малка част, през която се пускат линейки. Тази вечер отново недоволни от работата на кабинета и на главния прокурор се събраха отново в т.нар. “Триъгълник на властта, за да поискат техните оставки. Но освен традиционния протест, има и  “Дискотека за оставка”. Музиката е революционна.

Във Варна остава палатковият лагер на кръстовището пред Общината. Тази сутрин отново са написани два акта на протестиращи за нарушение на закона за движение по пътищата. Седем автобусни линии са с променен маршрут, заради блокадата на кръстовището пред сградата на общината от палатков лагер.

На фона на продължаващи антиправителствени протести с блокади на кръстовища в София и Варна, днес премиерът Бойко Борисов обяви, че е взел решения, които определи като „тежки“.   По думите му до 2-3 дни ще вземе „едни решения много интересни, така че хората ще бъдат успокоени със сигурност“.

„Днес разбрахме от министър-председателя още нещо много интересно, докато се разхождаше с неговото национално известно возило. Че всъщност сме събирали хората тук, защото сме искали да станем депутати с по 2000-3000 лева заплата. Ако мечтата ни беше да станем такива и да постигнем до този успех – приход от 2000 лева, нито г-н Хаджигенов щеше да бъде адвокат с подобна практика, нито г-н Минеков щеше да бъде международно известен скулптор”, коментира Арман Бабикян, цитиран от Нова тв.

170 учени от БАН заявиха в писмо, че подкрепят протеста.

Днес главният прокурор е бил в Добрич, Силистра и Разград, където е обсъждал приоритетите на прокуратурата до края на годината с прокурори и служители от окръжните прокуратури  от там. Иван Гешев е обсъждал и зачестилите политически атаки срещу независимостта на съдебната власт.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки се обяви  против блокадите, той каза, че ще изчакат още една- две седмици и ще блокират медии или централи на партии. „Няколко десетки хиляди лева,  около 40 000 лв.  струва процент ,който се дава за социологически проучвания“, каза той ,цитиран от Нова.

Протестиращите са организирали  и подписка. Близо 1400 души са се подписали за два дни в подписката с искане за оставки на кабинета “Борисов 3″ и на главния прокурор Иван Гешев. Подписката е в отговор на друга – внесена преди дни в Съда, която е против блокадите в София.

Освен в София, Варна, Пловдив, Русе, Бургас, Благоевград, протести има  и в други градове на страната. В Плевен тази вечер бе организирано протестно автошествие през целия град. Демонстрации „Да защитим демокрацията“ се провеждат не само в България, но и в чужбина. Протестиращите са категорични, че няма да отстъпят, докато няма оставки.

Председателят на „Движение 21″ Татяна Дончева е убедена, че гражданското общество се е събудило по време на протестите. Според нея отстраняването на главния прокурор Гешев виси на техническото мнозинство на ВСС. „Няма нужда да се обосновава отстраняването на Гешев, то вече е обосновано“, заяви още тя.

„Не се задълбочавайте в случилото се между Христо Иванов и Димитър Ламбовски. В старите антифашистки сюжети имаше една фигура наречена агент-провокатор. Това именно е Димитър Ламбовски“,  каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” Татяна Дончева. „Когато има лайв излъчване всеки може да се пъхне в екрана, да подхвърли една реплика, в която вие едва ли може да реагирате точно, освен да спрете предаването, допълни тя. Дончева напомни, че Ламбовски е момче на СИК. Това всеки може да го разбере от интернет, поясни тя.