Антиправителствени протести – ден 35

palatkiАнтиправителствените протести  са вече 35-ти по ред. Денят започна с три затворени кръстовища и  с протестен автопоход от София до Пазарджик. Автошествието тръгна сутринта от храм-паметника “Александър Невски” към магистрала “Тракия”. С 50 километра в час колите стигнаха до Пазарджик ,  обиколиха и след това отново се върнаха на аутобана.  В отсечката от Вакарел до тунела Траянови врата се образува близо 20 километра опашка от коли.  Преди самия тунел участниците в шествието участваха в отслужването на молебен за “злото в държавата”.  Целта на протестиращите бе да покажат солидарност с блокадите и палатковите лагери. Шофьорите заявиха ,че блокираните кръстовища не им пречат, въпреки че всеки ден се качват в колите си.

Освен в София, протести има  и в други градове на страната. Протестиращите са категорични, че няма да отстъпят, докато няма оставки-на правителството и на главния прокурор.

Друга акция-„Масово затваряне на очи“ се състоя  пред германското посолство с цел  да се призове Германия да заеме ясна позиция за случващото се в България. Временно изпълняващият поста Йорк Щургарт обяви, че германското правителство следи внимателно какво се случва в България.

„Какъв е съставът на правителството – това решават единствено българските избирателки и избиратели.За нас като държава, която в момента е председател на Европейския съвет, въпросът за върховенството на закона е особено важен. Ето защо на европейско равнище ние настояваме за нов механизъм, чрез който могат да се доразвиват и утвърждават механизмите на правовата държава във всички страни-членки на ЕС”, се казва по този въпрос в становището на германското посолство в София.

В 35-ия ден на протестите се състоя окупация на Министерския съвет. Граждани, искащи машинно гласуване се събраха под прозорците на властта, докато правителството заседаваше виртуално. Според тях машинното гласуване  ще сложи край на  невалидните бюлетини и купения вас. Според недоволните най-важното е следващите избори да се проведат чрез машинно гласуване и да бъдат честни.

На фона на протестите премиерът Бойко Борисов съобщи в профила си във фейсбук следното: „Днес взехме решения в подкрепа на българските ученици, студенти, на младите семейства и работещите хора. Поехме и изпълняваме ангажимент си за обновяване и модернизиране на кабинетите по математика и природни науки в 160 училища в България. За да се учат нашите деца в модерни класни стаи и във възможно най-добрите условия, с колегите ми от Министерския съвет днес отпуснахме по бюджетите на общините 16 586 976 лева. Децата да имат най-доброто, за да може младите хора, децата, учениците като ги обучим добре, след това да излязат на протест”, казва още той.