Тотален провал на летния сезон

Sunny_Beach8Въпреки мерките за стимулиране на сектора, се очертава тотален провал на летния туристически сезон. След “Албена” и от “Слънчев бряг” обявиха, че голяма част от хотелите ще затворят до 10 септември, непосредствено след трите почивни дни. Като цяло чуждите туристи у нас са намалели с 80%. Чартърните полети до Варна се сринаха с 59 на сто, а до Бургас – със 78%. По данни на НСИ оборотът на заведенията по морето е паднал с близо 90 на сто, цитира Кросс.

В момента има малко туристи от Германия, Полша и Украйна. Поради липсата на чартърни полети се разчита на летовници с автомобилен транспорт, каквито са предимно българите и румънците. Плажът е сравнително запълнен, защото има и собственици на апартаменти в западната зона, предимно българи, които са си в имотите. Хората, които познават “Слънчев бряг”, твърдят, че никога не са виждали комплекса толкова празен, уточни Иванова.  Данните на туроператорите и на летищата показват, че стотици чартъри са отменени през това лято, а надеждата поне през август да има повече туристи е също забравена.

С началото на август рухна надеждата за поне един силен месец, след като Великобритания не включи България в списъка с безопасни (така да се каже) страни и пристигащите на Острова от нея подлежат на 14-дневна карантина. В Германия – друг голям източник на чужди туристи, се появиха публикации за неспазване на предпазни мерки в заведенията в български курорти. Картината на летището във Варна показва, че през юли общият брой полети (редовни и чартърни) е 1103 (за същия месец 2019 г. са 2715), което е спад от 59%. Сходна е ситуацията и на летището в Бургас – общият брой полети е 1160 при 5229 през юли 2019 г., или спад със 78%. При пътниците намалението е с 86 на сто. “Цялата английска програма е сторнирана при всички туроператори. Имаше надежда от 7 август да има полети, но заради ръста в броя на заразените се стигна дотук”, казва Иван Грошев, управител на “МТС България”, една от фирмите, която води британски туристи .

На германския пазар колкото нови резервации за август и септември има, толкова са и отменените, разказва Грошев. “Няма нищо обнадеждаващо, спадът ще бъде някъде 70-80%” . Към момента не може да потвърди с реални данни ентусиазмът на Министерството на туризма, че през септември и октомври има силен интерес от германци да почиват в СПА хотели, което ще платят техните здравни каси. И с което ще се “разшири” летният сезон според силно екслоатираната от управляващите теза.

Туристическият бранш отчита един труден сезон, а август не може да компенсира загубите. Това заяви по БНТ Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма. По думите му, има над 80% спад на туристи от чужбина, но за сметка на това, се отрича бум на българските туристи по родното Черноморие. Той е категоричен, че загубите са огромни, тепърва ще се изчисляват. За момента обаче, фалити все още няма обявени. Същото мнение изрази и Емил Коларов, председател на Сдружение на заведенията в България. Положението е трагично, по данни на НСИ имаме близо 90% спад спрямо миналата година, заяви той.