В Районен съд – Несебър се заклеха и преминаха обучение 14 съдебни заседатели

%d1%81%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%ba%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b814 съдебни заседатели положиха клетва и преминаха обучение в Районен съд – Несебър, днес. Първоначално за Районен съд – Несебър при необходими 21 съдебни заседатели от Общинския съвет на гр. Несебър бяха предложени и избрани само 2-ма. Новите 12 бъдещи участници в съдебните процеси са факт, след направените усилия на ръководството на съдебната институция да информира несебърската общественост за значението и ролята на съдебния заседател в правораздаването.

„Районен съд – Несебър продължава да има недостиг на съдебни заседатели, но работата ни няма да спре. Липсват заседатели с педагогическо и психологическо образование. За нас ще бъде чест, граждани с подобен ценз да участват в правораздаването“, коментира И.ф. Административен ръководител – председател на съда, съдия Евгени Узунов. Според магистрата, ролята на съдебния заседател би могла да подлежи на законодателно преразглеждане във фазата на първоинстанционното правораздаване.

„Наблюдаваме процес, в който обществеността не желае да участва в решаването на съдебните дела. Ако още граждани заявят желание да станат съдебни заседатели в Районен съд – Несебър, ние веднага ще отправим искане към Общинския съвет на гр. Несебър за провеждане на нова процедура“, допълни съдия Узунов.

Новите съдебни заседатели в Несебърския районен съд веднага преминаха обучение, проведено от Административния ръководител – председател на Апелативен съд – Бургас, съдия Деница Вълкова. Съдия Вълкова запозна положилите клетва заседатели с функциите им да спомагат за повишаване на доверието в съда, със своите знания и житейски опит да допринасят за качеството на постановените съдебни актове и за справедливостта на наказателния процес. Чрез участието на съдебни заседатели в състава на съда народът упражнява своите права на суверен по отношение на съдебната власт.