Антиправителствени протести – ден 36

protestira6ti36-ят ден на протести отново събра огромно множество граждани, недоволни от управлението на премиера Борисов в триъгълника на властта. Остават блокадите на три възлови кръстовища в центъра на София – на пл. Независимост, при Софийския университет и на Орлов мост.

Протестиращи се събраха  тази сутрин около сградата на Народното събрание, където трябваше да има извънредното заседание на депутатите, но не се  събра кворум. Само 78 народни представители се регистрираха на подпис, тъй като системата за гласуване с карти е демонтирана. Председателят на Народното събрание даде 20 минути толеранс за втори опит за събиране на кворум, но броят на присъстващите депутати не се промени. Депутатите от ГЕРБ не бяха в залата, за да се регистрират и така не беше събран нужния кворум от 121 народни избраници, за да започне работа парламентът. Единственото изключение беше Александър Ненков, който е зам.-председател на ПГ на ГЕРБ. В парламента имаше представители от ДПС, от групата на „Воля“ също имаше един представител, а от ВМРО дадоха пълен бойкот.

Протестиращите пред сградата на Народното събрание скандираха мощно „оставка”, недоволни заради проваленото заседание на парламента, на което трябваше да бъде изслушан премиерът. Минути преди 10.00 часа протестиращите се хванаха за ръце и направиха жива верига. Чуха се тъпани и барабани, свирки и вувузели. Полицейското присъствие бе изключително засилено.

По-рано недоволните хвърляха домати и яйца по сградата на парламента. От площада хората отправяха призиви към управляващите: „Елате, народът ви обича”. Чуха се силно познатите скандирания: „Всеки ден ще е така до победата”, „Борисов, позор – оставка и затвор”.

Исканията на гражданите от страната и чужбина, които са по площадите и улиците вече 36 дни, остават непроменени. Те настояват за оставка на правителството и оставка на главния прокурор Иван Гешев. Тази вечер  недоволните от Русе  блокират движението към Дунав мост. В Пловдив отново е налице антиправителствен митинг и шествие, в което пловдивчани се заканват да блокират пет кръстовища. Във Варна също продължават протестите, там остава палатковият лагер на кръстовището пред Общината. В София акциите тази вечер  са  инсцениране на заседания на Народното събрание, флашмоб пред румънското посолство и затваряне на още кръстовища. Протестиращите навсякъде  са категорични, че няма да отстъпят, докато няма оставки.