Антиправителствени протести – ден 37

protest-sfИ на 37-мия ден на антиправителствени протести в столицата остават  блокирани  кръстовищата на Орлов мост, на площад “Независимост” и пред ректората на Софийския университет. Според недоволните от властта,  ще има още много блокади, за да се върне държавата на българите.

Днес, на 2 км от ГКПП „Калотина“ протестиращи блокираха за два часа границата със Сърбия.  По обяд се образуваха километрични задръствания по пътя „Калотина“ и в двете посоки заради блокада на шосето от страна на протестиращи, съобщи БНР. Протестната блокада на пътя за граничния пункт „Калотина“ бе вдигната около 14 часа и движението постепенно започна да се нормализира.

От гранична полиция бяха разделили дългата 15 км колона от автомобили на две части, за да няма прекалено голямо струпване на коли. Едната – от границата до Драгоман, а другата – след Драгоман в посока Сливница. След като бе вдигната блокадата около 15 часа движението по АМ „Европа“ се нормализира.

Тази вечер на разклона за с.Димовци протестиращи блокираха Прохода на републиката. Блокада има и на Аспаруховия мост във Варна.

Блокиран бе и главният път Е-79 към Гърция, а по-късно вечерта предстои и нова блокада пред румънското посолство в София, както това бе направено снощи.

Исканията на протестиращите продължават да са за оставка на правителството и главния прокурор.

Затова и премиерът излезе  днес пред медиите с обръщение. „ПП ГЕРБ ще внесе предложение за нова Конституция“, обяви премиерът Бойко Борисов. По думите му “В момента, в който Народното събрание вземе решение да се произведат избори за Велико народно събрание съгласно чл. 160 на Конституцията, аз ще се оттегля от поста на министър-председател в същия ден.”

От ВМРО веднага поискаха още две неща за новата конституция: гласуване на избори след определен образователен ценз и забрана на гей браковете.

От НФСБ приеха изказването на премиера и дадоха девет предложения, за които ще настоява да бъдат обсъждани като бъдещи текстове в новата Конституция

От „Воля“ поставиха под съмнение идеята за свикване на Велико народно събрание

От БСП не приеха предложението на Борисов, което било за отклоняване на вниманието и печелене на време.“ Борисов е символ на разграждането на държавността и няма как да е олицетворение на рестарта й“, написа Корнелия Нинова във Фейсбук като коментар на днешното изявление на премиера, че от ГЕРБ ще предложат нова Конституция.  Този парламент е изчерпан. Той е с най-ниско институционално доверие. Той няма авторитет да направи сериозна реформа. Пътят е оставка на правителството, нови избори, парламент с ново доверие – едва тогава сериозен разговор за промяната на модела, завършва Корнелия Нинова.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ отказа коментар и препубликува последната реч на Ахмед Доган от декември 2019 г., която може да се тълкува многозначително – както като подкрепа за рестарт на системата, така и отказ да се подкрепи подобна идея.

От извънпарламентарните партии „Демократична България“ се обяви твърдо против изказването на премиера.

Според лидера на „Да, България“ Христо Иванов това не е  нужно. Според него премиерът се опитва да си гарантира възможността да организира следващите парламентарни избори, като едновременно промени правилата за тях. „Това е изключително опасно. Хората настояват за ясно поемане на политическа отговорност“. Иванов каза още, че премиерът не е  казал  и дума за исканите от протестиращите оставки, което значи, че се прави опит да се гарантира довършването на мандата на това правителство

На  лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов мнението е, че „премиерът с това изказване печели време“.

Мая Манолова също е против.

СДС от своя страна приветства предложението.

В момента  липсва реакция от Цветан Цветанов.

Държавният глава отговори на премиера Бойко Борисов, който предложи свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията по следния начин:

“Репресии, провокации и опити да се неглижира гражданско недоволство само потвърждават необходимостта от исканите оставки. Борисов предлага свикване на Велико народно събрания и серия от конституционии промени. Самият акт показва пренебрежение към Конституцията. Член 159 от основния закон е категоричен – правото на инициатива за такова свикване принадлежи на не по-малко от половината народни представители и на президента, а не на премиера.

Може ли партия, която вчера бойкотира парламентарния контрол, днес да предлага промени в Конституцията? Отговорът е не. Може ли власт, която задуши свободата на словото, да предлага дебат за бъдещето на България? Отговорът е не. Може ли мафията да реформира съдебната система? Отговорът е не”, каза още той. “Разговор за Конституцията и за бъдещето на България е възможен само след исканите от обществото оставки и след провеждането на честни, предсрочни избори. Благодаря ви за вниманието!”, зaключи Румен Радев.

Протестите продължават. В 19.00 ч  и днес протестиращите се събраха пред президентството. Освен в София, протести се провеждат и в други  градове на страната- Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Видин, Габрово, Горна Оряховица,  Карлово, Пловдив, Русе, Добрич, Монтана, Стара Загора и др. Демонстрации „Да защитим демокрацията“ се провеждат не само в България, но и в чужбина. Всички са обединени  от две основни искания, а именно- оставки на правителството и главния прокурор.