Успение на Пресвета Богородица

golqma-bogorodicaУспение на Пресвета Богородица е един от най-големите християнски празници. Голяма Богородица е денят, в който се почита Светата Майка- покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.
Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото ѝ тяло.

Българската православна църква отбелязва празника на 15 август.  На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица. На този ден се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение – курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.

Стари поверия съветват в този ден да се избягва пипането на всичко, което е червено. Вярва се, че Богородица помага на бездетни жени да се сдобият с рожба. Затова на празника Успение Богородично младите булки носят дарове –пари,  кърпи, престилки, чорапи, цветя, и ги поставят под иконата на светицата.

На този ден празнуват всички, които носят името Мария, Mариaнa, Mариянa, Mариo и техните производни.