Вие сте тук: Начало » Актуално » Антиправителствени протести – ден 38

    Антиправителствени протести – ден 38

    protest Днес е 38-ми ден на антиправителствени протести. В столицата остават  блокирани  кръстовищата на Орлов мост, на площад “Независимост” и пред ректората на Софийския университет. В други градове също продължава протестът,  например във Варна, където хората вече са се събрали пред Общината и дори  искат да спрат трафика  и на други възлови кръстовища.

    Българите зад граница също са последователни в исканията си. За седми  път например в немските градове Кьолн, Берлин, Манхайм и Щутгарт протестират наши сънародници.

    Днес се разбра от правосъдния министър, че от ГЕРБ са готови да внесат в Народното събрание искането за промени в Конституцията и съответно, да събере нужните за това 121 подписа до 2-ри септември. Това означава, че най-рано на 2 ноември, най-късно на 3 февруари парламентът ще обсъди свикването на Велико народно събрание.

    „Кабинет, обслужваш мафията, не може да гарантира почтеност. Целта на Борисов е още политическо време“, се казва в изявление на проф. Велислав Минеков, адвокат Николай Хаджигенов и Арман Бабикян от „Отровното трио”. Думите на тримата са отправени към всички, които в продължение на 38 дни не са разбрали или се правят, че не разбират исканията на протестиращите граждани.

    В три точки, триото обяснява позицията си след направените в петък предложения за рестарт от премиера Борисов.

    „Първо: Оставка на Борисов означава не просто оттегляне на физическото лице Бойко Методиев Борисов от власт, а оттегляне на ГЕРБ от управлението и премахване на методите, с които управляват. Това е желание, валидно за всяко едно правителство, което си позволява по същия престъпен начин да третира и обижда българските граждани. В краткосрочен план това означава предсрочни избори. Никой няма да води дебат с власт, загубила окончателно доверието на гражданите!”

    Според проф. Минеков, Хаджигенов и Бабикян, „за да има доверие в изборния процес се налага служебен кабинет, като преди това се гарантира машинно, дистанционно и електронно гласуване. Част от гаранциите за честен вот е премахване ръководствата на „Информационно обслужване“, ГРАО и редица други ведомства, пряко ангажирани с покупката и фалшифицирането на изборите. Очевидно е, че кабинет, обслужваш мафията, не може да гарантира почтеност в изборния процес”.

    „Трето: Оставката на Гешев сега и предстоящите промени в Конституцията, подготвени от едно ново Народно събрание, означават ясно, че въпросът не е просто в премахването на един главен прокурор, а е свързан с проблеми като единоначалието в прокуратурата, невъзможността всеки прокурор да взема сам решения и да носи отговорност за тях, както и пълната безконтролност на главния прокурор. Т.е. всеки кандидат за доверието на гражданите трябва да декларира, че не е готов за конюнктурни или исторически компромиси, а обещава предварително да подкрепи предложенията за изваждане на прокуратурата от съдебната система”, посочва триото.

    „Ние не вярваме в комичните изявления на Борисов за 6-месечно привикване на главния прокурор в парламента, защото самият той не уважава Народното събрание и свръх овластените главни прокурори ще правят същото. Намалението на мандата на държавния обвинител също не реформира системата.

    Грижата на Борисов за доброто функциониране на съдебната системата е видно дори по простия факт, че мандатът на главния инспектор и всички съдебни инспектори към Висшия съдебен съвет е изтекъл преди няколко месеца. Грижата на „реформатора“ Борисов по тази процедура отдавна трябваше да е започнала и приключила”, казват още тримата относно „върховенството на закона“ в днешния му вид.

    „Председателят на Върховния касационен съд още през 2017-та в среща с държавния глава заяви, че е важно изваждането на прокуратурата от съдебната власт и поставянето й като равно отдалечена институция. Той декларира, че е важно свикването на Велико народно събрание. Опитът на автократа Борисов и присъдружният на Пеевски Гешев, да си спечелят още политическо време, злоупотребявайки с ясните обществени реформи, поискани от протестиращите, са поредната лъжа, с която никой няма намерение да се съобрази”.

    В заключение „Отровното трио” заявява, че протестиращите граждани не са политически наивници и всеки, които се опитва да ги раздели или подведе ще носи отговорност пред историята на България и пред поколенията след нас.

    Днес в Парк “Росенец”също имаше протест. Премахната е и оградата на плажа. За това настояваха протестиращите. Беше поставено пиратско знаме на кея до резиденцията, която се свързва с името на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

     

    Коментар

    Вашия имейл няма да се публикува.Задължителни полета са отбелязани с * *

    *

    Горе