Антиправителствени протести – ден 40

protest-sfЗа 40 – ти ден се събраха протестиращи в триъгълника на властта в столицата, остават  блокирани  кръстовищата на Орлов мост, на площад “Независимост” и пред ректората на Софийския университет. Традиционно в 19.00 ч. започна шествието в София.

На 40-ия ден на антиправителствени протести започна нова акция, която е за внезапна окупация на важна ключова институция, Тази сутрин протестиращи го направиха  по отношение на Министерството на правосъдието. Демонстрантите искаха да влязат в сградата, но не ги допуснаха, затова те затвориха централния вход и останаха в коридора на министерството. След това отново се отправиха към Орлов мост.

В 18.00 ч. пред Министерството на здравеопазването започна протестът на медицинските сестри. Те смятат, че са пренебрегнати в условията на епидемия от коронавирус. Протестиращите мед. сестри настояват за по-добри условия на труд и по-високо заплащане.

Протестират днес и дървопреработватели в Гоце Делчев, те настояват  пред Държавно горско стопанство за засилен контрол

Българите и в други градове също са последователни в исканията си за оставка на правителството  и на главния прокурор.  Във Варна блокираното кръстовище пред Общината остава. Седем от автобусните линии са с променен маршрут  и с друго разписание.

Антиправителствената подписка продължава. Т.н. шадраван на оставката е новата инициатива във Варна, която представлява хвърляне на монети  с искане за оставки.

Не само в България, а нашите сънародници в САЩ, Канада, Германия, Великобритания и др. също продължават демонстрациите под наименованието „Не сте сами“

От своя страна управляващите внесоха законопроект за нова конституция. Днес председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова депозира в деловодството на парламента проект за нова Конституция на страната. Документът е изпратен до председателите на всички парламентарни групи в 44-тото Народно събрание и до независимите депутати.

Президентът предупреди, че целта на Борисов не е рационална, а отклоняване на вниманието и подмяна на дневния ред. Във Варна президентът Румен Раден се срещна с недоволните. Опитвайки се да се добере до палатките, той бе пресрещнат от антипротест.

Президентът  каза,  че «целта на Борисов  е не нова конституция, а да не говорим, да забравим, че му се иска оставката». Той подкрепи хората, които вече 40 дни протестират, защото това  е начинът да задържат децата си в страната, да могат да развиват свободен бизнес и да разчитат на собствените си доходи.

Кметът на община Варна Иван Портних бе посрещнат с викове за оставка при излизане от сградата

И двата протеста остават в центъра на Варна.