Вие сте тук: Начало » Актуално » Почитаме Свети Иван Рилски

    Почитаме Свети Иван Рилски

    sv-iv-rilskiСвети Иван Рилски е най-великият  български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия манастир в България-Рилския, наричан е още  приживе „земен ангел“ и „небесен жител“ В деня на годишнината от смъртта му, се почита неговата памет.

    Преподобният Иван Рилски е роден около 876 г. в с. Скрино в Осоговската планина. Живял е по времето на княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър – време на широко разпространение на християнството в пределите на България. Като юноша той копнее да се посвети в служба на Бога, напуска родното си място и постъпва в манастир. След като приема монашеството напуска манастира и се скита на много места. Накрая се установява в Рила и основава Рилския манастир. В края на живота си светецът се отдава на уединение в молитви.

    Умира през 946 г. и е погребан в малката манастирска църква на Светата Рилска обител.

    Около 980 г. мощите му са открити и пренесени в София, а той е канонизиран за светец. През 1183 г. унгарският крал Бела III отвоюва Средец от византийците и отнася мощите му в Унгария, откъдето са върнати след четири години. След Освобождението на България от византийско робство цар Асен I ги пренася в столицата Търново през 1195 г., където остават почти три столетия.
    През 1469 г. реликвата е върната в Рилския манастир.

    Според преданието е извършил много чудеса през живота си и след смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила.

    Иван Рилски е обявен за изключителен небесен покровител на българския народ. Почитан е като общобългарски светец, но славата му се разнася из целия Балкански полуостров и в Русия.

     

    Горе