Община Поморие ще стопанисва Посетителския център на Поморийското езеро

ezerocenter-654x435Община Поморие ще стопанисва Посетителския център на Поморийското езеро.

Поморийско езеро е естествена свръхсолена лагуна на българското Черноморско крайбрежие. Посетителският център, като туристически обект има за цел представянето и популяризирането на богатството и красотата на биоразнообразието на Поморийско езеро с цел повишаване природозащитните нагласи на широки слоеве от обществото. Затова е включен в списъка на 100 –те Национални туристически обекта.

Сградата на Посетителския център на Поморийското езеро е построена върху общински терен, след спечелен проект от Сдружение„Зелени Балкани“ за развиване на образователни и екологични дейности.

През 2009 г. се сключва тристранно споразумение между Община Поморие, Световната банка и „Зелени Балкани“ за ползване на сградата на Сдружение „Зелени Балкани“, което изтича на 20 август. В споразумението е записано, че Посетителският център е общински и в продължение на 10 години се стопанисва и управлява от „Зелени Балкани“, а след десетата година Община Поморие си влиза във владение.

До 30 септември 2020 г. от “Зелени Балкани” ще са в Посетителския център за наблюдение на птици и след това Община Поморие си става реалния стопанин