Представиха в Поморие новите мерки за лозарите

lozeЗаместник-министърът на земеделието и храните Лозана Василева се срещна с лозари и винопроизводители в Летния театър в Поморие, за да разясни новите две мерки в помощ на бранша. На срещата присъстваха и кметът Иван Алексиев, инж. Красимир Коев – директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, Йордан Чорбаджийски – председател на НЛВ и депутатът Ася Пеева.

Зам.-министър Василева разясни, че по мярката de minimis могат да се подават заявления до 2-ри септември, като процедурата ще бъде максимално облекчена и се очаква до 30-ти септември да се извършва плащането. Другата мярка е по програмата за развитие на селските райони, като приемът на документи ще приключи на 21-ви септември, като се очаква до 2-ри октомври да бъдат получени средствата.

„По извънреднатa мярка за гроздопроизводителите, но по линия на програма за развитие на селските райони, по предложение на нашата страна се измени регламентът за целия Европейски съюз и се даде възможност да се задели 2% от програмата за обезщетение на земеделскитв производители, в това число и гроздопроизводителите. Там подпомагането е в зависимост от размера на площите на стопанството – най-ниското е до 1 хектар, където ще получат по 300 лв. на стопанство, а тези, които са над 50 хектара ще получат таванът, който за целия Европейски съюз е 7000 лв. на стопанство”, каза министър Василева. Тя обясни, че в рамките на един месец се осъществява прием на документи, обработката им и разплащането.

На срещата дойдоха  производители, които споделиха трудностите, пред които са изправени, като поставиха въпросите за изкупните цени и възможностите за помощи от държавата.

“Секторът е пред фалит и е заплашена не само реализацията на реколтата през тази година, а и в бъдеще”, предупреждават лозарите. Те уточниха,че себестойността на килограм грозде за вино е 60-62 стотинки, а винпромите изкупували продукцията им за 42-45 стотинки на килограм. Лозарите призовават държавата да субсидира сектора, както се процедира в редица европейски страни.

Заради тежката ситуация все повече производители приемат еднократните субсидии от ЕС и прилагат т.нар. “резитба на зелено“. Още преди да е узряло гроздето се сваля и се изхвърля. Всеки лозар, който предприеме този ход, получава по 302 лева на декар, а мярката се прилага, за да няма свръхпредлагане на европейския пазар.

Друг сериозен проблем е свързан с осигуровките на работниците и тежката административна процедура през която трябва да минават лозарите, за да подпишат временни договори с лозарите си.

„Има възможност по взаимоспомагателните фондове на ЕС да се съберат средства – 50% от бранша, 50% държавата, с които да се подпомогне националната програма за развитие на лозаро-винарския сектор. Това нещо също е предложено, но до този момент не се намери желание в бранша да се възползват. Смятам, че тази година могат да го направят.”, каза днес на срещата Коев – изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното.