Антиправителствени протести – ден 47

protest-sfПродължават протестите вече 47-ти ден с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. Блокирани остават три ключови кръстовища в София – в района на площад “Независимост”, при ректората на Софийския университет и на Орлов мост.

Контрапротестиращи се опитаха да премахнат част от антиправителствените палатки пред Ректората на Софийския университет тази сутрин.

Акцията на контрапротестиращите е била около 9.30 тази сутрин, когато трима души са се опитали да премахнат три или четири палатки пред Ректората на Софийския университет. Това доведе до напрежение, като в крайна сметка протестиращите и участниците в антиправителствените протести успяха да възстановят палатковия лагер пред Ректората

По повод започналата нова акция за внезапна окупация на важна ключова институция,  посещение имаше днес на Областна управа-София. Протестът с поднасяне на цветя започна около 8,30 часа пред сградата на администрацията на Софийска област на бул. „Витоша“.

Поводът е пост във Фейсбук на областния управител на Софийска област Илиан Тодоров, който даде обидни квалификации на протестиращите след нагнетяването на напрежението с инцидента на бул. „Ситняково“.

Ето какво заяви един от участниците в акцията пред БНР:„Представители на протестиращите от Орлов мост протестират пред офиса на областния управител, който си позволи във Фейсбук да напише един пост с изключително грозни обиди – че протестиращите са изроди, гадове, алкохолизирана тълпа, че се търкалят по улиците. И сега тук няколко човека са се събрали, за да му поднесат цветя и да го запитат защо използва такива епитети и дали това е нормално поведение на един държавен служител и дали не трябва да си подаде оставката“ заради подобно поведение.

Днес се състоя Национална среща на прокурорите, организирана от обвинител №1 Иван Гешев. С възгласи „Мафия“ и „Оставка!“ демонстранти, организирани от младежката организация на „Да, България!“, посрещнаха прокурорите. Протестът мина спокойно, нямаше провокации.

Освен в София антиправителствени протести се провеждат и в други  градове на страната.

Във Велико Търново днес имаше организирано протестно автошествие до Килифарево. Участниците в него поеха от голям паркинг в един от кварталите на Велико Търново и преминаха през няколко кръстовища, част от републиканската пътна мрежа. Недоволните българи обмислят протестните шествия в следващи дни да се насочат към София, Търговище, Габрово и други посоки, с пресечна точка Велико Търново.

Във Варна протестите срещу управлението на страната продължават също повече от  месец и половина. Днес  жителите на морската столица протестираха по друг начин. Просто седнаха на стълбите на сградата на Общината, скандирайки за оставка на главния прокурор и на правителството.

Обитателите на лагера във Варна ще присъстват на масовия протест на 2 септември в София. Така е и в други градове.