Антиправителствени протести – ден 49

protesti-palatki49-ти ден продължават антиправителствените протести с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. Блокирани остават три ключови кръстовища в София – в района на площад “Независимост”, при ректората на Софийския университет и на Орлов мост.

На палатковия лагер при площад “Независимост” е поставена бяла дъска, върху която с маркер се отброява всеки ден от протестите. На нея днес е изписано – “Ден 49-ти”.

Вечерта протестиращи  отново се събраха в триъгълника на властта. Демонстрантите донесоха на площада свое гражданско шкафче, което ще събира аргументи за оставката на правителството през следващите вечери и часовник, отброил по думите им оставащото време на кабинета на Бойко Борисов.

Част от протестиращите се включиха  в организираната от БОЕЦ акция при откриването на третия лъч на метрото в София.. Казаха, че се радват за пускането на третата метролиния, но въпреки това ще вземат участие. “Метрото е единственият позитив на управлението на ГЕРБ за всичките тези години. За сметка на това негативите са страшно много“, коментираха пред БНР част протестиращите на Орлов мост. Освен протест, имаше и съответен контрапротест при откриването на третия лъч на метрото в София днес.

За по-късно тази вечер е планиран протест пред испанското посолство. Демонстрацията е под надслов “Къщата в Барселона – корупция в най-чистия ѝ вид. Искаме разследване и действия”. Тя е организирана от движение “Заедно”.

Освен в София, протести против правителството и главния прокурор има  и в други градове на страната. Протестно автошествие срещу управлението на България блокира за час движението в района на ГКПП “Дунав мост” при Русе

Участниците в недоволството спряха автомобилите си в кръговото кръстовище край “Дунав мост” и скандираха “Оставка!”. Част от тях извиха и хоро на пътя. Екипи на полицията регулираха и пренасочваха трафика по обходни маршрути.