Антиправителствени протести – ден 55

ostavkaДен преди обявеното от протестиращите „Велико Народно въстание”, насрочено за 2 септември, протестиращите настояват за оставката на правителството, оставка на премиера Бойко Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев и провеждане на честни избори.

В 55-тия ден на антиправителствени протести гражданите остават верни на исканията си. Обстановката в т.нар. “триъгълник на властта”, заключен между сградите на Министерски съвет, Народно събрание и президентството, е спокойна. Хората скандират „оставка” и „мафията вън”.Основната тема в лагерите е утрешният протест, който по план трябва да бъде национален и да бъде през целия ден.

От площад „Независимост” недоволните ще тръгнат към блокадата пред Ректората на СУ, а от там и към ключовия Орлов мост.

Полицаи от цялата страна днес пристигнаха в София. На паркинга до катедралата „Ал. Невски“ са разположени сили на полицията от Пазарджик. Жандармерия от Пловдив в позиционирана на бул. „Дондуков“. По-рано бяха забелязани жандармеристи и в района на Министерството на спорта.

До днес в Столична община са подадени уведомителни писма за протестни действия на 2 –ри септември от Движение „Да България“, НГИ „Системата ни убива“ и няколко физически лица, съобщиха от „Московска“ 33 и призоваха гражданите да избягват да минават в района на пл. „Независимост“ – Народното събрание 2, Министерски съвет и президентството.

Заради очакваното пристигане на хора от страната от “Пътна полиция” ще разположат екипи на всяка входно-изходна артерия на София.  От СДВР уточняват, че има организация, ако се стигне до ескалация на напрежението.

Утре протестът започва в 8.00 часа сутринта преди началото на новата парламентарна сесия. Протестиращите очакват провокатори.

На 2 септември депутатите се връщат обратно на работа. От новия политически сезон народните представители ще заседават в новата зала на Народното събрание в сградата на бившия партиен дом в София.

От пресцентъра на президента съобщиха, че на 2 септември държавният глава Румен Радев ще направи обръщение към народа и Народното събрание. Обръщението  ще бъде от трибуната на Народното събрание при откриването на новата сесия на парламента, която ще започне от 9.00 часа.

Десетата сесия на 44-ото Народно събрание ще бъде открита в новата пленарна зала в сградата на парламента на пл. “Александър Първи” №1. В началото на заседанието ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз. Очаква се парламентарните групи да направят изявления във връзка с началото на новия политически сезон.

От БСП съобщиха, че на съвместно заседание Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП и ръководството на ПГ на “БСП за България” единодушно изразиха подкрепата си за продължаващите почти два месеца справедливи протести на българските граждани. “Призоваваме социалистите и симпатизантите на БСП да се включат активно в протеста на 2-ри септември /сряда/ от 8 часа пред Народното събрание, както и да продължат участието си в протестите в цялата страна.” Това е позицията, изразена след заседанието, съобщиха от “Позитано” 20.