Антиправителствени протести – ден 57

118762704_2331041010524383_7099014767738068669_nПродължават антиправителствените протести вече 57-ми ден.

Разчистени рано тази сутрин от полицията са палатковите лагери  при Софийския университет и на Орлов мост в София. Във Варна също бе премахнат палатковият лагер пред Общината.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски обясни  днес в парламента причината за това, „В палаткови лагери се съхраняват опасни предмети, вследствие на което в 3.00 часа на 03.09.2020 година бяха предприети действия по премахване на блокадите на кръстовища и обособените палаткови лагери.“

„За различните противообществени прояви са задържани общо 126 лица, като 62 от тях са с криминални прояви. От всичките задържани лица 35 са с постоянен и настоящ адрес извън град София.“, каза още вътрешният министър

Според проф. Велислав Минеков, един от организаторите на протеста, арестуваните през деня са били 186.

Ранените при сблъсъците в София през вчерашния ден са над 55. 45 от тях пострадаха по време на сутрешните демонстрации. Има и приети в болница.  Общо 80  полицаи са ранени при протестите.

Демонстрантите се събраха и тази сутрин в 9.00 ч. на площад „Независимост“ с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. Участниците в демонстрацията организираха жива верига, с която отново блокираха движението по булевард “Цар Освободител”.
Присъстващите обвиниха премиера Бойко Борисов за вчерашните сблъсъци между полицията и протестиращи. По техни думи- провокаторите не са част от мирния протест, в който те са участвали.

Пред новата сграда на Народното събрание е и палатковият лагер на майките на децата с увреждания, те имат позволение за това. Полицейското присъствие в района е засилено.

Хората отново излязоха по улиците в 19.00 ч. Основна тема  на речите на ораторите от трибуната след 21.00 ч. са ексцесиите от снощи и политическите реакции днес След 22.00 ч. традиционно се проведе шествие  до Орлов мост

Протести има и в редица други градове на страната.

В Пловдив полицейски кордон спря протестното шествие.Причината – хората се отклониха от предварително заявения в общината маршрут и се насочиха към сградата на Трето полицейско управление в града, където е арестуван човек, викал „оставка“. Пловдивчани окупираха входа на хотел, където са си мислели че  нощува председателката на Народното събрание , а част от тях дори нахлуха вътре. По-късно като разбраха, че  Цвета Караянчева я няма, протестиращите отново излязоха на улицата и блокираха кръстовището при баня Старинна.