Антиправителствени протести – ден 58

protest-2020-g
Снимка: Радио Милена

58-ми ден  продължават антиправителствените протести. Исканията на протестиращите, които отново  се събраха в „триъгълника на властта“ остават същите – оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, както и честни предсрочни избори чрез електронно и машинно гласуване. Според протестиращите, при така проведени избори ще се върне политическата, обществената, икономическата и социалната нормална среда в държавата.

Малко преди 20.00 ч. протестиращите блокираха движението при пл. “Независимост”. В днешния ден гражданите дойдоха на протеста с детски играчки, купени от „Хиполенд“, водени от емоцията от случилото се през деня.

Вчера шефът на веригата магазини за детски стоки публикува отворено писмо, с което „благодари“ на полицая, напръскал 17-годишния му син с „химическо оръжие, което може да доведе до трайни увреждания“ на протеста пред Партийния дом. А днес – случайно или не, четири държавни агенции  са проверявали офиса им, както и магазините в страната. Агенциите са НАП, Икономическа полиция и Главна дирекция „Надзор на пазара“, а впоследствие и агенция „Митници“. Служителите на веригата са едни от най-активните участници в протестите.

Някои от протестиращите бяха с плюшени играчки, включително розови прасенца, носещи раирани затворнически шапчици. Прасенцата държат плакати, на които пише: „Стига #Гешефтура и свински истории“.

Една част от играчите бяха подарени на полицаите, а други казаха, че ще ги дарят на деца от домове.

Полицейското присъствие в района на протеста е засилено. Откъм ул. “Леге” в София  има контролно-пропускателен пункт, през който се проверяват пристигащи на площада.

По-рано днес трима от лидерите на продължаващите вече близо два месеца антиправителствени протести – Арман Бабикян, проф. Велислав Минеков и адв. Николай Хаджигенов призоваха всички парламентарно представени партии, които заявяват, че са опозиционни, да напуснат Народното събрание. Т. нар. “Отровно трио” стори това чрез декларация, изпратена като отворено писмо до медиите.

Ето пълния текст на призива към депутатите:

“Изминаха около два месеца протести в страната и чужбина срещу едноличната власт на Борисов.

На практика всички социологически проучвания показват, че управлението в България се държи против волята на българските граждани. Това се случва с всички законни и незаконни средства. Триковете на премиера са прозрачни за всички, а надяваме се и за Вас, поради естеството на заниманията и отговорностите Ви.

С оглед на това е ясно, че легитимирането на мандата в този парламент не представлява исканията на суверена. Обратно, това дава почва на твърдения за представителност и удължава агонията на един режим, който е вреден за гражданите, законността, демокрацията и свободата в страната.

Призоваваме публично всички партии, които твърдят, че са опозиционни, и всички народни представители, които помнят клетвата си при встъпване в събранието, на базата на своя морал и чест, да напуснат пленарните заседания и работата си в комисиите на парламента! Това е единственият ясен знак за разграничаване от тази автократична власт и премахване на фасадата, зад която се крие мафията и диктатът на Борисов. Народното събрание вече не е органът, в който опозицията е коректив, а “нотариус” на отдавна взети и изтъргувани еднолични решения. Този акт ще остави имената на срама самотни и единствени, като подопечни служители на един човек, а не като изразители на народната воля.

След “кървавата сряда” всеки има възможност да реши, дали ще остане в историята като поддръжник на демокрацията или като слуга на режима. България ще запомни всеки един от Вас! Вие решавате с какво!

На 58-ия ден от протестите групата на социалистите в Европейския парламент най-сетне забелязаха случващото се в България и публикуваха кратко прессъобщение, а Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права в Европейския парламент (DRFMG) опроверга главния прокурор Иван Гешев, съобщи Euractiv.

В прессъобщението на групата на социалистите и демократите S&D се казва следното: „Социалистите и демократите в Европейския парламент с голямо безпокойство следят развитието на политическата криза в България. Евродепутатите от групата S&D заявяват своята солидарност с протестиращите и искането им за честни избори и отстояване на върховенството на закона. Ето защо групата S&D ще призове за пленарен дебат в Парламента. Такъв дебат действително ще се проведе, след като бяха събрани 55 подписи на евродепутати, макар че датата все още не е известна.

Лидерът на S&D Ираче Гарсия е цитирана да каза: „Това, което се случва в България, е много тревожно. Гражданите са загубили доверие в правителството и в ключови институции на страната. Непропорционалното използване на сила срещу протестиращите граждани няма да доведе до повишаване на доверието в управляващата коалиция, а по-скоро обратното.“

Испанската евродепутатка социалистка продължава: „Такива неща не трябва да се случват в държава-членка на ЕС. Управляващата партия не разбира и не уважава работата на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права в Европейския парламент (DRFMG), която миналата седмица насочи вниманието си към последните събития в България. Това се превърна в основен въпрос, който трябва да разгледаме в пленарна зала, в името на българския народ. ”

Групата на социалистите имат предвид декларацията на групата на ГЕРБ в ЕП, която отрази резултатите от работата на тази група по начин, окачествен от заместник-председателя на ЕП Катарина Барли (S&D, Германия) като „фалшиви новини“, по време на заседание на Комисията по граждански свободи на ЕП (LIBE) в сряда вечерта.

Декларацията на ГЕРБ със заглавие „В Европейския парламент осъдиха използването на бесилки, ковчези и чували за трупове от протестите в България“, но истината е, че за използването на бесилки, ковчези и чували за трупове от протестите в България са говорили не евродепутатите, а единия от представителите на България, Ана Джумалиева, която е председател на Комисията за защита от дискриминацията.

По информация, получена от EURACTIV, тя е изтъкнала, че е много притеснена от употребата на език на омразата, от вдигането на бесилки пред дома на Бойко Борисов и пред парламента.

Както разказа журналиста Димитър Стоянов от сайта Биволъ, който участва в заседанието на DRFMG, евродепутатите отговорили, че са изумени, че Джумалиева всъщност не се тревожи за правата на протестиращите, а е тръгнала да защитава правителството, което разполага с инструменти да се защити, докато протестиращите и натискът над тях остават незабелязани от КЗД. Те са били изумени, че тя отчита като жертва министър-председателя и правителството, а не протестиращите, които са обект на многобройни нападки и обиди.

Днес групата DRFMG публикува  съобщение на български език, в което взема отношение по темата. “Отбелязваме изявлението на българската прокуратура и на други участници. Всички изявления отразяват изключително и само техните наблюдения”, пише в съобщението.

Без да посочва поименно главния прокурор Иван Гешев, който заяви, че той е инициирал срещата, се посочва:„Заседанието беше организирано по собствена инициатива на DRFMG“, като се добавя, че групата ще докладва на Комисията по граждански свободи на ЕП (LIBE) относно своите заключения от изслушването, както и за отговорите на допълнително зададените въпроси на българските власти.

Това заседание на комисията LIBE ще се проведе на 10 септември.

“Нестихващите протести на българите у нас и в чужбина поставят във фокуса на общественото внимание действията на службите за сигурност. На 2 септември България преживя ден на насилие. Изключително съм загрижен за десетките ранени полицаи и граждани”. Това заяви президентът Румен Радев на среща с ръководителите на МВР и службите за сигурност.

“Обществото очаква отговори: Защо бяха допуснати провокатори в триъгълника на властта, за охраната на който отговаря полицията и жандармерията? Има ли информация кои са хората провокатори, кой ги е изпратил? Защо органите на реда използваха брутална сила над граждани, които нямат нищо общо с провокаторите? Има кадри на полицаи, използващи нерегламентирани средства за въздействието над гражданите? Будят въпроси някои обстоятелства около униформата на служителите на МВР, знаци, които отправят провокативни послания. Оставам отворен за диалог”, заяви държавният глава.

Перфектно планирана операция и минимален брой щети, полицаите се справиха перфектно, поздравявам ги за техните действия, каза от своя страна главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Протестиращите също така остро осъждат проявите пред Народното събрание на 2-ри септември. Протестът е мирен и прояви, които да водят до ескалация на напрежението, са недопустими, посочват те. Има мирни и демократични средства с които да се постигнат целите на протеста, смятат протестиращите.

Тази вечер в 21,38 ч. започна възстановяването на част от палатковите лагери. Протестиращите вдигнаха отново палатков лагер пред Министерския съвет и това го правят за трети път от началото на протестите.

Малко след 22.00 ч. бе блокирано движението по „Орлов мост”.

Обявено е ново Велико народно въстание – на 10-ти септември.