Антиправителствените протести – ден 62

ostavkaАнтиправителствените протести в страната продължават вече 62-ри ден. Исканията на протестиращите, които отново  се събраха в „триъгълника на властта“ в столицата  остават същите – оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, както и предсрочни избори.

Днес „Отровното трио“ излезе с обръщение към посолствата на държавите-членки на ЕС у нас, представителството на ЕК и посолствата на САЩ и Великобритания, в което изтъква поредица от нарушени демократични принципи от страна на управляващите. Според обръщението създалото се напрежение в първите дни на септември заплашва гражданския мир в страната и не може по никакъв начин да се съотнесе към една европейска страна.

“Всекидневните мирни граждански протести в страната продължават повече от два месеца. Те са протест срещу нарушаване на основни граждански права в България, чудовищна по размерите си корупция и погазване принципите на демокрацията. Престъпното срастване на изпълнителната и съдебната власт ескалира напрежение в управлението, което предприе действия не срещу язвите, изброени по-горе, а срещу мирно протестиращите граждани, чиито брой се увеличава с всеки изминал ден. Отказът от диалог и безсилието на властта я доведоха до силово нападение срещу мирните протести на гражданите и предприемане на редица противоконституционни мерки, довели до много пребити и обгазени хора, малтретирани от полицията протестиращи и незаконни арести”, изтъква в обръщението си триото. Оттам напомнят, че са погазени ключови принципи – върховенство на закона, пазарна икономика, стабилна демокрация, невъзможна при фалшифицирането на избори. Вместо това от 1-и до 6-и септември имаме над 120 незаконно арестувани протестиращи, над 300 обгазени по време на протеста на 2-ри септември, над 100 малтретирани от полицията граждани. Полицията отказва пълна информация, пише триото. “Наясно сме, че заради характера, статута и ангажиментите, които са Ви вменени, не можете да вразумите властта в България, но можете да предадете информацията, която Ви предоставяме, на Вашите правителства. Декларираме, че ще продължим да протестираме мирно, като съзнателно гражданско общество, до постигане на целите ни”, се казва още в обръщението.

В 19.00 ч. демонстрантите се събраха на пл. Независимост в София, като се възползваха от новата си придобивка –  видео проектор. Този път картината бе върху фасадата на президентството. Бе пуснат звук със записа с гласа на премиера Бойко Борисов, в който той използва вулгарни изрази спрямо председателя на парламента Цвета Караянчева и политици от чужбина.

В 21,20 ч. шествието  тръгна от Триъгълника на властта и продължи към Орлов мост вече за  62-ри път

Днес се проведе и протестна акция пред Второ РУ в София под надслов „Нека заедно да си вземем вещите, които бяха отнесени от окупационния лагер“. Няколкоседмичната палаткова блокада на кръстовището на „Орлов мост“ беше прекратена от полицията, която прибра палатките. Недоволните, чиито вещи бяха иззети, отидоха пред управлението заедно с адвокатите си.

Днес Община Бургас  издаде заповед за премахване на пет незаконни постройки, които са върху общинска собственост в парк Росенец.

Освен в София, протести има  и в други градове на страната и чужбина.

За  10-ти септември /четвъртък/, от 08.00 ч. на площад „Независимост” в София е обявено Второто „Велико народно въстание”