Антиправителствени протести – ден 63

mutri-vynАнтиправителствените протести в страната продължават вече 63-ти ден. Протестиращите отново  се събраха в „триъгълника на властта“ с искания  за оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, както и предсрочни избори.

Днес премиерът Бойко Борисов направи коментар за протестите: “Искат оставка, но не знаят какво да направят. Ако имаше подготвени хора с удоволствие щях да ги оставя да управляват. Мафията в момента иска да свали правителството – хазарт, контрабанда, всичко е на улицата срещу нас. Видяхте ги колко са арогантни и злобни”.

Събраните на пл. Независимост тази вечер казаха,че са изненадани от тези негови думи, че мафията в момента иска да свали правителството и че това е основание да не се подава оставка на правителството. Те посочват, че ще протестират, докато кабинетът и главният прокурор не си тръгнат и също така казват, че утре отново ще са на протеста.

За 10-и септември (четвъртък) е обявено така нареченото “Втора велико народно въстание” за 8.00 часа сутринта.

Във връзка с утрешните протести преди няколко дни беше обявено създаването на доброволческа структура. Този следобед стана ясно, че до тази сутрин има записани над 700 доброволци от 25 държави, включително Австралия, Канада и Япония, които са готови да работя заедно за събаряне на властта и изграждането на “нормална държава”. В България тези доброволци са от над 70 града и 11 села, казват от “Отровното трио”.

Сикуацията е спокойна. По-късно една част от протестното шествие отново тръгна от Триъгълника на властта към Орлов мост, а друга част  остана на площада, за да направи  с шатри импровизиран “медицински пункт”.

СДВР взема превантивни мерки за утрешния протест, обявен предварително  за Второ “Велико народно въстание”, за да препятства ексцесии и безредици, които се разиграха в нощта на 2 септември. Ще бъдат сформирани повече контролни пунктове на площад “Независимост” за проверка и недопускане на лица в пияно състояние и с пиротехнически средства, стана ясно на брифинга днес. Ще бъдат проверявани съмнителни лица и такива с голям багаж. Забранено е носенето на пиротехника и опасни предмети.От полицията уточниха, че до момента има подадени две заявления за протести.

Интересът към парк Росенец се засили, след като се разбра, че са издадени пет заповеди за премахване на незаконни сгради. Три от тях са на земя, която е публична държавна собственост. Става въпрос за триетажна постройка, намираща се на самия бряг, двуетажна къща от лека конструкция, която е издигната на плажната ивица и малка сглобяема конструкция, използвана от пазачите на комплекса.Другите две заповеди са за сгради и съоръжения, намиращи се на земя частна собственост.