Антиправителствени протести – ден 69

ostavka69-та поредна  вечер на недоволство, в която демонстрантите отново  се събраха до фонтана пред президентството с искания  за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, както и предсрочни избори.  Остава и палатковият лагер с черни знамена и инициативата “Системата ни убива” пред бившия Партиен дом.

Днешните демонстрации също  се провеждат под знака на подготовката за третото Велико народно въстание, обявено за 22 септември.

Днес от „Отровното трио“ потвърдиха отново, че ще съдят председателя на Народното събрание Цвета Караянчева за твърденията ѝ, изречени в телевизионен ефир, че има двама олигарси, които са извън България и „дирижират и финансират част“ от настоящите протести срещу правителството и главния прокурор.

Това, че (Цвета Караянчева) ще бъде дадена на съд, естествено трябваше да се получи. Всички тези опорки, които започват от нейния началник, веднага попиват в корпулентните медии и всъщност непрекъснато сме задължени да обясняваме неща, които са достатъчно ясни и много лесни за проверка“, заяви професор Велислав Минеков пред bTV.

Ние имаме ясни документи как сме се финансирали през всичките тези три месеца. Какво е набрано, какво е похарчено, какви данъци са платени“, заяви Минеков.

Протестите се финансират с ясна кампания. “Първите дни се финансирахме със собствени средства, а след това публикувахме сметка, в която за един ден се събраха 24 000 лева. Общо събраните средства са достигнали близо 93 000 лева”, разказа той.

Междувременно от „Отровното трио“ обявиха още веднъж непоколебимостта си да са всеки ден на площад „Независимост“, но очакват повече хора на 22 септември.

„Този път не ви събираме, за да празнуваме, тъй като независимостта е нещо, което трябва да бъде извоювано. Този път ви събираме, за да може високо и ясно да изкрещим, че искаме своята независимост от мафията и от корупцията“, обяви адвокат Николай Хаджигенов във Фейсбук

В по-късните часове движението по бул. „Цар Освободител” беше блокирано, а бели фенери полетяха над сградите на властта.

Освен в София,  хората  изразяват недоволството си в други градове на страната и чужбина. Шествия има  и в тях.